сряда, 24 юни 2015 г.

АНОНИМНОСТ И ОТГОВОРНОСТ – ПРОБЛЕМНИЯТ БАЛАНС НА ФОРУМИТЕ

Инкриминират форумите на онлайн-медиите и обикновените сйтове. Вече се появиха коментари, че това е начин да сеограничат така наречените „тролове”. Дори се иронизира фактът, че вероятно ще скочат защитниците на свободата на словото…! 

Ами да, точно така става, защото свободата на словото наистина ще се ограничи и ето примерите за това:

Какъв всъщност е проблемът с форумитена онлайн-медите?! Повечето онлайн-медии и обикновени сайтове създават така нареченото „контролирано коментиране”. Всеки форумец трябва да се регистрира. До сега регистрациите бяха проформа. Пишеш фалшив мейл и регистрацията е реална. Това, което трябва да се промени е, да се създаде форма за реална регистрация. Човек да посочва реален мейл, на който да получава ключ, посредством който да осъществява логването си във форума на даден сайт. Така ще се контролира, кой пише. Във всеки един момент по реалния мейл и IP-адресът ще е ясно, кой стои зад даден пост.

Това е най-обикновеният начин за контрол, при това без да се влиза в амплоато на „big brother!

Кому е нужно да ограничава писането във форумите? Ами понякога именно във форума под дадена статия се сдържа много повече интересна и важна информация, отколкото в самата статия! Защо да ограничаваме форума, когато той е възможност на уникална читателска активност!?

Отделен е въпросът, че хейтването вече е сякаш национална черта и българина, но и не само на него, предпочита се писането на небивалици и обиди, защото това остава анонимно.

Една реална регистрация може да промени това, защото всеки ще знае, че е откриваем и носи отговорност за онова, което е написал някъде.

Разбира се, че трябва да има контрол. Разбира се, че всеки трябва да носи отговорност за онова, което тиражира по един или друг начин. Опасността обаче е да не се получи лов на вещици. Ако се забранят форумите, защото това ще стане, ако отговорността за писаното в тях падне изцяло върху онлай-медиите и сайтовете, това ще доведе до реално ограничаване на свободата на словото. Читателите и потребителите няма да имат физическа възможност да се изразяват под статиите! Е, това ако не е ограничаване на свободата на словото, какво друго може да е…!?!?!?

Не физическият достъп до коментари трябва да се атакува, а – анонимността в коментирането! Там е заровено кучето! Колкото по-малко анонимност се акумулира, толкова повече отговорност ще се проявява! Дори и това да ни звучи лозунгативно, поне със сигурност е истина, при това проверена истина.

Както обикновено, нито откриваме топлата вода, още по-малко пък тока…, но това не ни пречи да продължаваме да се опитваме…! 

За http://www.sbj-bg.eu/

Няма коментари: