петък, 13 март 2015 г.

ЩЕ ИМА НОВИ ЕПАРХИИ В БПЦ,…АМА ДРУГ ПЪТ…!


На последните заседания на Светия Синод отново е било направено предложение от пловдивския владика Николай за разделяне на епархията му на няколко нови такива. Както вече писахме, предишното предложение е било за нова Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска епархия.

„, Не, не, не, няма да има разделяне на епархии. В смисъл, за сега казвам, на това заседание не се разглеждаха такива неща”, коментира сливенският митрополит Йоаникий.

„Имаше такова предложение от самия пловдивски митрополит, но такова нещо може да стане само на църковно-народен събор, а не на заседание на Синода. Такъв събор трябваше да има миналата есен, за сега не знам да е насрочена нова дата за това, но така или иначе предстои в близко бъдеще”, каза шефката на Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП, Александра Карамихалева.

С една дума, ще имаме нови митрополии, ама друг път, както се казваше в един популярен български филм. Че трябва да се разделят митрополии, трябва. И Пловдивска е огромна, и Варненска е твърде голяма. Не е нормално и голям град като Бургас да е подчинен в църковно отношение на Сливен. Има логика да се отдели също така и патриаршията от Софийската митрополия. Патриархът да си е патриарх, а София да си има отделно митрополит. 

Едва ли един престарял патриарх, какъвто беше Максим, а дай Боже и Неофит да достигне възрастта му, може да управлява и патриаршията, че и митрополията!

Причините обаче са важни и ние вече ги изложихме в предишна публикация. Оформят се лобита за евентуални патриаршески избори. Да, при жив патриарх и това се случва, защото има митрополити, които отдавна се сънуват с бяло було, макар че възрастта им е твърде крехка, но пък амбициите им са на църковни бабаити!

Именно това е и в основата на разделянето на епархиите, а не толкова, че някои митрополити са преяли с власт и влияние и са решили сами да се подложат на „диета”! И това е така, за съжаление, защото мисленето е изкривено, но пък е проекция на мисленето в обществото ни. Така че, не са виновни само владиците, виновни сме си и ние, защото мислим криво, а и си мълчим. Скачаме едва когато яйцето дойде до  д…упето…!

По отношение на оттеглянето поради здравословни причини на Крупнишки епископ Инокентий, стана ясно, че синодалите очакват самият епархийски митрополит на Стара Загора, Галактион, да си поиска викарен епископ. Като не иска, няма и да получи такъв! Но това е тема, която тепърва ще разгледаме, когато и ако има развитие.


По повод излезли информации в медиите, че се готви нов църковен разкол, от Синода коментираха, че така наречените бивши разколници не са единни и не са се задействали извънредно, което не вещае нов църковен разкол. Те били служители към различни разколни църкви. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

5 коментара:

Анонимен каза...

г-н Жеков моля занимавайте се с това , което сте написали - "Журналистика, публицистика, поезия, проза, философия,история, пътешествия,мисли, афоризми,есета, мнения" и т.н. а не само да сеете семена на противоречия.Има кой да се занимава с делата на синода.........ако нямате работа да ви уредим да копаете на село.

Porthos (arbiter elegantiarum) каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Porthos (arbiter elegantiarum) каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Porthos (arbiter elegantiarum) каза...

Г-н Анонимен, твърде нагло е да казвате "има кой да се занимава с делата на синода", когато всички знаем, че е пълен и той, и около него, с хора порочни, зли, славолюбиви и лакоми чиято работа се състои главно в това да подсигуряват лукс за себе си и приятелите си... Г-н Жеков е професионален журналист, тъй че, си е "намерил работата", ако има някой, който трябва да копае, сте вие и приятелите ви, които защитавате.

Анонимен каза...

Абсолютно подкрепям г-н Жеков, защото църквата е Истина, а като член аз трябва да съм част от истината и да знам, какво се случвава. То не останаха много хора, които да показва лъжата и скритите намерения. Нима Бога ще излъжеш?