четвъртък, 26 юни 2014 г.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил Ловчански: Очакваме доклад за ремонтите в Троянския манастир


Снимка: www.novini.bg

Обърнахме се с актуални въпроси към Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Той, за разлика от някои други архиереи, не ни отпрати с надменното: "Благодаря Ви", а се ангажира с отговори, което му прави чест. Макар да не получихме очакваните отговори, все пак получихме такива, за което сме благодарни на дядо владиката! 

- Ваше Високопреосвещенство, какво се случва в Троянския манастир, уволняват се монаси, запознат ли сте с това?

- Ами вижте, по искане на новия игумен и по решение на Св. Синод, архимандрит Пахомий от Троянския манастир беше изпратен в Бачковския манастир. Архимандрит Григорий /Лозев/ се върна в Сливенска епархия, от където дойде. Срещу другите двама ще бъде заведено църковно-наказателно дело, това са монасите Филарет и Кирил.

- Какви са обвиненията срещу тях, какво са извършили?

- Съгрешения има, ние считаме, че има. Когато се образува делото там ще бъдат представени данните, но ние считаме, че има такива и заради това решихме да заведем такова дело.

-Какви ремонти е предприел новият игумен на Троянския манастир, бутани ли са стени, правени ли са мащабни ремонти в манастира и по-специално в игуменарницата?

-Не съм запознат с това. Има решение на Св. Синод аз и варненския митрополит Йоан да видим църквата и там да преценим, какво и как трябва да се прави. Става дума за ремонти. Игуменът обеща да даде доклад до Синода за ремонтите, но за сега все още аз такъв доклад не съм видял.

- От Троянския манастир са освободени и чиновници, светски лица, не монаси, какви са причините за това?

- Това не зная, това е работа на игумена, нямам сведения и нищо не знам по въпроса.


За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: