четвъртък, 15 март 2018 г.

ДО КЪДЕ СЕ ПРОСТИРА НАУКАТА И КЪДЕ ЗАПОЧВА ГОСПОД…!?


Отиде си един от най-светлите умове на нашето съвремие. Така медиите определиха кончината на Стивън Хокинг. Всеизвестен е фактът обаче беше, че Хокинг е заклет атеист и не вярва в съществуването на Бог. Той е прекарал достатъчно време, за да докаже по научен начин, че за съществуването на живот не е нужна никаква божествена сила. Едно от неговите знаменити изказвания, свързани с тази тема, гласи:

„Тъй като съществува такава сила като гравитацията, Вселената е могла и се е създала сама себе си от нищото. Спонтанно творение - това е причината, поради която съществува Вселената, поради която съществува света. Няма никаква необходимост от Бог, за да бъде запален огън и да бъде накарана Вселената да работи."

Наличието на гравитация обаче по никакъв начин не обяснява „спонтанно“ възникване на света, това, че има гравитация, не е доказателство за липса на Бог, още повече, че гравитация има и на други планети, а вероятно има и такава ,на която гравитацията е като нашата, но нямаме данни да има живот там…, е поне все още нямаме такива данни…!

В същото време Стивън Хокинг буквално взриви световната научна общност със своя реч в Университета в Кембридж, според телевизионния канал S4C. Стивън Хокинг заяви, че базирано на дългогодишните изследвания на вселената може да заключи, че тя е създадена от интелигентен разум, или казано с други думи – вселената е създадена от това, което хората наричаме Господ. Хокинг твърди, че е изолирал научен феномен във вселената, който определя като „божествен фактор“ – интелигентно „влияние“ което е било налично още от създаването на вселената и е изключено да се оприличи като случайно. Благодарение на „Божествения фактор“ е създадена вселената, както и всички производни – включително и зараждането на живота на земята. Хокинг твърди, че без този „висш разум“ съществуванието на каквото и да е било би било невъзможно и съответно може да заключи че фактор с определено ниво на космически интелект е „създателят на всичко.

Оказва се, че научните изследвания на гениалния физик доказват, че в библейската легенда е базирана на истина – „дизайнът“ на космоса е създаден от интелигентен разум! Стивън Хокинг е фокусирал усилията тази насока след като доведения му брат Едуард е изпаднал в клинична смърт и след това се върнал от отвъдното с изумителна история. Той преживя ужасяващ инцидент, заради който изпадна в клинична смърт. Върна се от смъртта тотално променен човек. Разказа, че през минутите в които е бил „в одвъдното“, се убедил в съществуването на висш разум, който е създал вселената и всичко около нас. Бил сигурен, че това, което човеците наричат Господ наистина съществува! Брат ми би бил последния човек на земята, който би твърдял, че Господ съществува, но след това ужасно преживяване, той е абсолютно сигурен в наличието на висш разум, който контролира вселената и нашия свят, казал Хокинг.

„Наистина не очаквахме такова изявление“, каза пред репортери Д-р Джон Байрнс, ръководител на катедра по астрофизика. „Наистина съм изумен от твърденията на Стивън. Даде ни сериозна тема за размисъл!“

И какво излиза, че Стивън Хокинг, новият Айнщайн, точно както и самият Айнщайн, приема в един момент от своята професионална кариера, че има едно нещо, един момент, един етап, една фаза, или просто състояние, които не могат да се обяснят с физиката и математиката. Да, те са почти съвършени, НО първо – почти и второ, „съвършени“ от гледна точка на съвременното състояние на науката, а кой знае още колко неща има да научим скоро, или по-късно…!?

Хокинг е един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя(1982) и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е считан за атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Науката е наука, тя е за това, за да търси и да доказва феномените като физически и математически измерения, подплатени с духовна сила. Само че науката не може да обясни и изследва именно тази духовна сила, защото тя е неизследваема, няма апарат, който да ни покаже, колко силно един човек обича, или колко силно мрази, или пък, каква е силата на неговата личностна енергия, благодарение на която успява, или пък не успява. Няма как да се измери силата на възприятието, силата на интелекта, силата на внушението, силата на личността въобще.

Всичко това е нещо, което реално съществува, но ние не знаем, как, до колко е силно и какво е то. Ние просто знаем, че то съществува, знаем, че обичаме, знаем, че имаме такива или други интелектуални възможности, знаем, че можем да влияем на другите хора по някакъв начин, но как, до колко и защо, това вече не знаем..!  

Няма нито такава скала, нито такива уреди, нито такива мерителни единици. С една дума, знаем твърде малко за онова, което дори самите ние можем и проявяваме, понякога и в непосредственото си ежедневие. 

Ето това са причините, поради които Стивън Хокинг, а и самият Айнщайн, достигат неминуемо в един етап от професионалното си и интелектуалното си развитие, до темата за Бог. Защото Той може да е обяснение за всичко онова, което иначе не можем да си обясним рационално!

За в-к "България"-Чикаго/САЩ

Няма коментари: