сряда, 14 март 2018 г.

БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТ ИСКА ДА ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Христо Илиев (Фрица) - български емигтрант
в Канада

Христо Илиев е български емигрант в Канада. Автор е на „Плувецът в насрещни течения“. Той отдавна има планове за помощ за България под някаква форма, полезна за всички българи. 

Проектът му за политическа партия, създадена от емигранти, която да действа в България е интересен, актуален и най-вече реализуем, защото българите все още имаме доверие в нашите емигранти. 

Те са напуснали родината си, за да живеят по-добре, научили са се да живеят по-добре и живеят по-добре, а това дава достатъчно основание да смятаме, че те знаят, как да направят така, че и ние в България да заживеем по-добре.

-         Г-н Илиев, имате идея да създавате политическа партия, защо обаче тази идея трябва да дойде отвън, от емиграцията ни и какво ще промени това в политическата система в страната?

-         Това е една моя далечна мечта. Тя се роди в мен 1998 г. Тогава претърпях голяма финансова и емоционална загуба. Бях подложен на психически натиск от страна на служебни лица, да се включа в схема за правене на ,,големи пари"! Естествено човек, като мен рискувал живота си в комунизма за да получи свободата си не бих си продал душата за някакви долари. Това беше повод да се завърна отново в Канада след близо девет години живот в ранната ,,демокрация" на България. Навън ние емигрантите научихме а и продължаваме да се учим от утвърдените демокрации, за нас всеки сблъсък със системите и законите на държавите ни, които са ни приели е едно училище. Всеки един от нас има натрупан опит от другите култури. Смятам, че това е най-голямото богатство, което можем да върнем на Родината си. Всяка държава има нещо, което я отличава от останалите, ние можем да се явим, като ,,консули" в полза на нашата. Между нас има българи, направили много в новоприелите ги страни. Ние сме оценени и смятам, че ще е един благороден жест да се отблагодарим на майка България, връщайки й знания и опит. Какво ще промени? Сигурен съм, че точно ние можем да променим България. Основната идея е да се търси натрупана позитивна практика с обменна цел. Това е далечна практика, която дава доста добри резултати.

-         Не мога да не Ви попитам, дали това няма да е повторение на един друг политически проект, който неотдавна имаше претенции за подкрепа и от емиграцията ни и не успя да преодолее дори процентната бариера за влизане в парламента?

-         Не искам да коментирам другите проекти и партии. Всеки тръгва с добри намерения, едни успяват да комуникират с избирателите други по-трудно. Моите виждания са всеки, които влезе в редиците ни ще трябва да се съгласи да общува от най-голяма близост с гражданите. Винаги трябва за един политик да има много точна представа, какъв е пулса на електората. Един добър депутат никога не слуша само поддържащата го част от гражданите, той задължително трябва да се вслушва и в желанията на опозицията. За мен партиините надпревари свършват в деня на изборите. На следващият ден всички е редно да запретнем ръкави и да заработим с общи усилия за една обединена България. Когато нашите кандидат-депутати излязат на улицата и обяснят тези неща на хората не мога да повярвам, че те няма да се ползват с предимство пред избирателните урни.

-         Ако се създаде все пак такава партия, отвън, от емиграцията ни, то каква ще е ролята на българите от България в него, защото електоралната база е именно в България?

-         Най-важната роля ще е дадена на българите в България. Те са и потърпевши, и тези, които знаят най-добре, от какво се нуждаят.  Ние можем винаги да стоим в страни и да се обаждаме само ако видим, че някой от тях започва да залита. Идеята е не ние да се възползваме с каквото и да е, а да дадем, да подарим. Убеден съм, че една благодарност в историята ни ще ни направи най-щастливите емигранти. Но това само историята ще го отчита.

-         С какво би била по-различна една партия от емиграцията ни, от останалите политически партии у нас?

-         Както споменах, хората включили се в това начинание няма да търсят лични успехи. Ние успехите ги имаме. Нека повярваме, че има и българи, които са готови да дадат от себе си! Ако се върнем в историята си можем с часове да изброяваме Велики българи, дарявали България. Това не е непознато за българина. Живеем днес в свят, където постепенно всеки се затваря в себе си и не иска да вижда чуждите проблеми, а те индиректно рефлектират върху нас.

-         Мислите ли, че може да има успех една нова партия и какъв би бил политическият й профил?

-         Да, определено ще има успех една нова партия, без старите политици. Първо партията трябва задължително да събере хора от най -широк спектър. Много е важно всички да вървим само с една идея да се прави път към модерните държави. Това, което те са постигнали да са и нашите цели. Всеки българин иска да види страната си в другият край на европейската класация, и когато разговарям и се срещам с други българи всеки път попадам на приятни изненади. Хората говорят и носят идеите си със себе си, а няма кой да ги чуе.

-         Как ще създадете филтър срещу политически провокации и инфилтриране на опетнени по политически и икономически признак хора?


-         Филтри колкото и да слагаме и измисляме трудно ще се опазим. Един политик беше казал: ,,Ние сме стотици, които мислим, как да направим неуязвим закона, те са милиони, които мислят как да го заобиколят". С това искам да кажа, че е трудно да провериш всеки член. Но когато се стигне до хората, които ще вземат ключови позиции те ще бъдат подложени на строга проверка. Ще бъдат задължени чрез обвързващи ги договори да покажат всичките си авоари. За най малкото скрито ще биват отстранявани от постовете им. Това ще е една от основните черти на партията. Как иначе да накараме другите да са изрядни, щом самите ние не сме.

-         Колко време би било необходимо, за да се създаде една политическа партия, от къде ще дойде финансирането и какви биха били основните политически ценности на една такава партия.

-         Бих казал, колкото е необходимо, но ако беше направена вчера, пак закъсняваме.Финансирането е най-трудният въпрос. Съвсем откровено това е моят динозавър, който трябва да преборя. Винаги ,,касата" е създавала проблеми. И в момента търся решения. Аз съм по убеждение социалдемократ, но в никакъв случай не бих се сложил в редиците на познатите социалисти днес в България, имам желанието да видя една България близо до модела на Канада. Аз съм по убеждение социалдемократ, но в никакъв случай не бих се сложил в редиците на познатите социалисти днес в България, имам желанието да видя една България близко до модела на Канада. Социалдемократа в моите разбирания е онзи, който защитава средната класа. Основните ни действия ще бъдат в посока предоставяне на необходимите закони за улесняване на създаване на силни и независими синдикати, всички трябва да разберат, че Ерата на безотговорната експлоатация на човешкият труд е отживелица. Задължително трябва да се помага на малкия и среден бизнес. Големият, той се справя сам няма нужда от нашата помощ, него трябва само да го държим под око. За мен една държава трябва да има собствени приходи не само да разчита на данъкоплатеца. Например лотарията не виждам защо е оставена в ръцете на частния сектор, има стратегически отрасли които би трябвало да са подчинени на държавата, като електроенергията, цялата железопътна система, алкохола, но това са неща, които са в по далечна перспектива. Първите и наложителни промени това са съдебно-раздавателната система, здравеопазването е задължително да е достъпно за всеки и образователната система. Трябва да сме честни и реалисти, така хората ще ни оценят и ще ни връчват мандат, след мандат, за да ги заведем в желаното от всички ни реално място в световните класации.


ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

2 коментара:

HEMY VARNALIUS Y CORMORAN DE LEMMA каза...

НЕ НОВА ИДЕЯ - ПО НОВОМУ УБЕДИТЕЛНА.

Unknown каза...

Българският Скрипал!