вторник, 28 ноември 2017 г.

КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА ЗА „ЦЪРКВА-МАЙКА“ ЗА МПЦ...!?

Българската православна църква няма да получи никакви дивиденти от приемането на статут на „църква-майка“ за Македонската православна църква. БПЦ не е патриотична партия, а е една от православните патриаршии. Ние не бива да изпаднем в международна изолация сред останалите поместни православни църкви, защото македонците се сетиха изведнъж, че ни има, след като години наред ни плюха в почти всяка посока. Думата „българин“ в Македония беше и до голяма степен все още е мръсна дума и дори ни наричаха фашисти! Ако няколко владици в Македония са се понапили със сладко вино и ги е избило на исторически правдини, това е едно, но да им помагаме с цената на скандал с останалите църкви,  това би било твърде много. Това е мнението на част от клирици, експерти и богослови.

Според тях, македонците правят всичко възможно от десетилетия да получат автокефалия и през цялото време се позовават на решението от 1959 г., което е инспирирано от Тито. Явно автокефалия, според македонците, се дава по политическа линия. Това повече прилича на шантаж – или ни подайте ръка и се скарайте с останалите църкви, или ние ще Ви обърнем гръб! Кога обаче македонците са заставали с открито лице към нас...?!

Идеята на БПЦ винаги е била МПЦ да бъде автономна в състава на БПЦ! Това е приемливо, защото на онази територия от много векове БПЦ е била църквата, която е управлявала духовния живот.

Как така ще станем църква-майка?!Църквата не се репликира, не се възпроизвежда, нито пък се размножава, за да има майка, баща, дъщери и братя. БПЦ е първата национална църква в света, защото древните патриаршии, които са съществували до тогава – Римска, Константинополска, Йерусалимска, Антиохийска са всъщност катедри на апостоли, а Римската и Константинополската са столични катедри.

БПЦ е създадена с идеята да е национална българо-славянска църква. Вселенският патриарх Вартоломей употреби този израз при посещението си у нас, че БПЦ е първородна дъщеря на Вселенска патриаршия. Това обаче също не е правилно, защото създаването на БПЦ не е под формата ная филиал на Вселенска патриаршия. Понеже един народ идва от Азия и се заселва тук, когато приема християнството, той просто има  своя национална църква с духовници, които проповядват на родния език. По тази причина е и основана БПЦ. Св. Климент Охридски, който можем да кажем, че е един от съоснователите на БПЦ, именно на територията на съвремена Македония е била неговата катедра – в Кутмичевица. И изведнъж на мястото, където е бил той, самовъзприемайки се именно като българин, се основава някаква църква-дъщеря. Македонците ни обясниха, че ако приемем предложението им, ще имаме награда от Господа пред Господа!

Това всъщност те ни предлагат, те няма да станат българи, напротив, те просто искат една медиация от нас – ние да осъществим контакта с останалите църкви, за да получат те автокефалия. Те нямат желание да минат по установения за целта ред, а цената плаща България и БПЦ....!

БПЦ, за да стане автокефална патриаршия е минала по установения от всички поместни православни църкви ред, а именно – била е автономна в рамките на Вселенската патриаршия и след това на събор получава автокефалия, а не изведнъж да получи автокефалия от някой.

Тези хора живеят повече от 50 години в непослушание към Православието и към своя патриарх – сръбският, защото те са част от сръбската патриаршия, понеже се намират в този диоцез, защото бяха част от бивша Югославия, а там църквата беше именно сръбска.

Искането е отправено към нас, а не към сърбите обаче, защото македонците добре знаят, че от Сърбия няма да получат помощ, понеже сърбите са подкрепяни от Русия, а руската църква никога няма да защити Македония.
Македонците сега играят на националистическата струна на България, ние ги обичаме и.....какво следва от това, че ставаме „майка-църква“ на тяхната...от това следва ли, че македонците ще признаят, че са българи, ми не, няма да го признаят....!!!

В интервю на Струмишкия митрополит Наум, той употреби един израз, който създава учудване, защото той казва, че от двете страни на границата живее един и същ народ...!!!!Това е уникално признание! Но ние питаме, това признание защо се прави чак сега, този човек не е на 20 години, той е възрастен мъж, защо чак сега се сети да признае тази истина...!? Защото се цели нещо, всичко е преднамерено, няма искреност, няма откровеност има само една цел и я постигнаха...!

Станахме църква-майка и какво....ще се вдигне ли границата и двата народа ще се прегърнат ли..., нищо подобно.., това е мистификацията! Това е и внушението, което вече ни беше направено. Нито те искат да се признаят за българи, нито дори го мислят. Целта е ние да платим сметката накрая...!

Най-забавно е твърдението, че благодарение на евроатлантическата им ориентация и бъдещото присъединяване към ЕС и НАТО, те ще бъдат поканени да станат автокефална поместна православна църква...от кого обаче...от генералния секретар на НАТО ли, или от председателя на ЕС...!?!?!?

Това ли са институциите, които дават автокефалия...?  Първо се позовават на Тито при основаването, после – за автокефалия - на ЕС и НАТО...!?!?!? Това църква ли е или е параполитическа организация!? Светите апостоли категорично забраняват намесата на светски лица в духовния живот на църквата. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: