вторник, 13 юни 2017 г.

ИНСТИТУТЪТ НА „ПЪРВИТЕ ДАМИ“ – PR ИЛИ ДОСАДНА НАМЕСА…!?


Снимка: offnews.bg
Сравнението на така наречените „първи дами“ е повече от натрапващо се, особено, когато става дума за г-жа Кенеди и другарката Хрушчова, например. От една страна е елегантната „първа дама“ на американския президент Джон Кенеди, а от другата страна е възпълната, простовато изглеждаща и с нелепо излъчване „първа другарка“ на съветския „император“ Никита Хрушчов. Първите дами обаче се различават и днес и така е например между на пръв поглед еднаквите дами на американския, френския и българския президенти. Мелания Тръмп е известна с това, че е манекенка, елегантна, обрана, въздържана. Първата дама на френския президент – Бриджит Макрон за сега според някои повече е известна с това, че е „необичайна“ и като възраст и като стил на обличане.

Нашата първа дама пък се прочу с това, че е твърде активна в социалната мрежа фейсбук. Последното изстъпление на г-жа Радева е свързано с гей-прайда, който се състоя наскоро в София.

Първо, как така „първата дама“, някак „асоциативно“ се присети за прайда,, който, кой знае защо, изписва с главна буква, след като това не е име на институция, а е едно улично шествие…!!!

Второ, „молитвата“ й „…дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки“ е интересна, защото ЛГБТ-организациите от години правят такива кампании, не е нужно някой, пък бил той и „първата дама“ дори, да ги подсещат!

На трето място е оценката, която „първата дама“ дава: „…Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност…“.

Ето от тук всъщност тръгват разминаванията с твърденията на „първата дама“. Гей-хората в България наистина излизат на прайд и за да се заявят като различни, но не това е основното, основното е, че те искат да получат законното им право да имат право!

Но „първата дама“ не свършва до тук: „…Никой нищо не Ви е забранил!...”. Тук има един проблем, който явно „първата дама“ не познава. Гей-хората са дискриминирани в България ,защото, когато единият от една гей-двойка е болен, другият няма право да получава официална информация за състоянието му в болница, например. Ако недай Боже единият почине, другият няма право да получи тялото и да го погребе! Нямат право на онаследяване, нямат право на съвместни финансови обвързаности, поне не и в частта на правата на формално официализираното хетеросексуално семейство. Ако единият партньор от една гей-двойка почине внезапно, другият, дори и да е закупил цялото имущество в апартамента, няма право да го получи, в случай, че апартаментът се води на другия партньор, който е починал внезапно.

Ако двама мъже, или две жени са официално в брак, по законите на някои европейски държави, как този брак се официализира тук, в България, при положение, че имаме кохезионни политики и сме реална част от Европейския съюз! Ако двама мъже са в брак в Дания, например и решат да дойдат в България на почивка, примерно, но единият, недай Боже почине у нас, другият, какви права има спрямо брачния си партньор, при положение, че бракът им не е равносилен в България, спрямо тукашното законодателство, което на практика не признава официален брак от друго законодателство на друга държава, която също е член на Европейския съюз, както и България…!

Е, това е проява на драстична липса на права, която показва, че някой, в случая държавата ни, на практика е „забранила“ нещо, на едни хора, което нещо не е забранено на други хора в същото това общество и по същото време, което е проява на пряка дискриминация! Ето това не вижда г-жа „първата дама“ на България…и заради това се учудва, какво им е забранено на гей-хората у нас…! Но когато не знаеш нещо, редно е да попиташ, или поне да прочетеш, преди да пишеш, защото чукчата когато го питали, дали е чел, отговорил, че „чукча – писател, чукча – не читател…!“.

Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ)…. Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити…“ Така завършва поста си във фейсбук г-жа Радева.

Това обаче поставя допълнителни въпроси. Първо, национален траур за загиналия пилот не е обявяван и ако прайдът, който е насрочен за тази дата от повече от половин година е проведен, то по същото време имаше „празнични дни“ и на други официални места, дори и институции…! А за „покаянието“, е то е в църквата…! Но как така г-жата се фокусира именно върху прайда…и защо…!?

Второ, дъгата не е „обетована“, а може би иска да каже „окупирана“, но както и да е. Трето, всички са българи и прайдът е български, така че „напътствието“, да са „повече българи“ е нелепо, защото участниците не са се заявили като източнопакистанци, например…!

Това тупане в гърдите с класическото „булгар, булгар…!“ в случая звучи като вагнеровата опера „Тристан и Изолда“ в селското читалище на Горно Нанадолнище, да речем…!!! И четвърто, няма противоречие между „българин“ и „космополит“. Човек може и да е българин, и да е космополит едновременно. Има обаче противоречие между „космополит“ и „тесногръд“, а това не бива да се допуска, защото непременно води до дискриминиращите „толераст“,      еврогей“ и „либераст“ – контаминативни понятия, които носят отявлен реакционизъм…!



ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: