вторник, 6 юни 2017 г.

ПРАВОСЛАВИЕ И НАСТОЯЩЕ...

Снимка: Български журналъ
Падането ни под османско владичество е процес, който според изследователи на българското житие, твърде много наподобява днешното състояние на държавата ни. За какво собствено става дума…?!

Обстоятелствата, които са актуални по време на процеса на падането ни под османска власт са следните: ниска духовна култура на обществото, разпокъсаност  и феодална обособеност, налагане на мистично мислене с Исихазма, който прокламира себезатваряне и отшелничество от съвременността, самовглъбяване, няма кой да се заеме с отбраната на остатъците от средновековна България.

Ситуацията днес е аналогична: стопанска криза, духовен упадък и мизерно съществуване, нахлуване на секти и проповядване на всичко друго, но не и автентично православно Християнство. Хората са се затворили в себе си, страхуват се от нищетата, от неизвестността, от бъдещето, от безпаричието, от зависимостите си – и психически, и физически и това води то отчуждение, което пък води пряко до Терминал 2 на софийското летище, което се счита за спасение. И на практика то е спасение, защото човек е така устроен, че непрекъснато търси и намира начини да живее по-добре. Това е смисълът на човешкото оцеляване, да търси и да намира по-добрия живот, който да му даде по-добрите възможности за оцеляване, но и за образуването на трайни клетки от семеен и родов тип.


Колкото повече неяснота има, колкото повече неизвестните се множат, толкова повече духовността отстъпва пред чистата диалектика на съществуването. Тогава уязвимостта от чужди, външни духовни влияния се увеличава и постепенно се превръща в норма, като у нас това става чрез сектите, които планомерно изместиха и изместват традиционното Православие. То се сниши до степен на обикновен ритуал, докато сектите, а и чуждите религии заеха мястото на някакви официални философско-метафизични доктрини, които доминират над ленивото ни Православие…! 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: