понеделник, 5 юни 2017 г.

КОЙ ДА Е ПАТРОН НА 140-ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ…!?


Инициативен комитет предложи руският президент Владимир Путин да бъде патрон на националния ни празник догодина, на 3 март, когато се навършват 140 години от Освобождението ни от османско владичество. В същото време бяха изложени достатъчно доводи за това, как именно г-н Путин трябва да е патрон, защото той е начело на държавата, която на практика най-активно и най-многобройно участва в процеса на нашето Освобождение, а също и бяха отбелязани традициите, на които трябва да стъпи една такава покана.


Това обаче породи множество въпроси. Основният сред тях е, как така президент на чужда държава, каквато е Русия, ще е патрон на националния, подчертавам, НАЦИОНАЛНИЯ, празник на страната ни, пък бил той и 140-годишнина…!?!?!?

Има обаче и още въпроси: защо именно Путин да е патрон на тези чествания, след като има хора и от други националности, които са се сражавали за нашето Освобождение, има дори и един самурай…! Това не означава да поканим японски император за патрон на честванията ни…! Има загинали финландци, румънци…, което също не означава да се ангажираме с патронаж от техните държавни глави.


На въпросът, кой да е патрон на нашия национален празник, отговорът е повече от лесен – това е българският президент, който трябва да е патрон, защото говорим за национален празник на България, а не на Япония, на Русия, на Финландия, на Румъния или на някоя друга държава, допринесла за Освобождението ни…!!!


Отделни представители на въпросния инициативен комитет с ярко изразена русофилска нагласа изтъкнаха, че видите ли, понеже руски президент не бил идвал повече от десет години в България, сега идвало ред, а и имало повод…!


Тук се налага известно историческо припомняне, защото очевидно някой не си е научил уроците в училище, когато е било време за това!


Новото българско правителство след изборите през 1990 г. и 1991 г. иска по-близки отношения с НАТО и САЩ, а по-късно и с новосъздадения Европейския съюз. Президентът Желю Желев посещава САЩ през 1990 г. и има разговори с президента Джордж Х. У. Буш, което е последвано от официална визита в София на американския вицепрезидент Дан Куейл. През 1999 г. президентът Бил Клинтън става първият американски президент, посетил България. Той държи реч пред огромно мнозинство на площад Александър Невски.


През юни 2007 г. президентът Джордж У. Буш посещава България и разговаря с президента Георги Първанов за разширяване на военното и политическото сътрудничество. Президентът Буш изказва положителното си отношение към демократичните промени и етническата търпимост в България с думите, че България може да служи като модел за други страни на Балканите.


Какво ни показва това, това ни показва, че американски президент не е идвал в България вече десет години.


Тоест, ако руски президент не е идвал в България толкова години, то и американски също не е идвал десет години. Тогава какъв е проблемът, защо на тази чисто формална основа руският президент трябва да е патрон на тези чествания за българското Освобождение, като със същия успех може да е и всеки друг…!


България продължава да участва активно във военни мисии и поддържа тесни партньорски връзки в областта на сигурността със САЩ, НАТО и Европейския съюз. Считано от октомври 2007 г. 380 български войници вземат участие в мисията на НАТО в Афганистан, 152 войници служат в оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак, 35 – 40 войници участват в мисията на НАТО в Косово, а около 100 войници – в оглавяваната от Европейския съюз мисия в Босна.


Тоест, страната ни е достатъчно ангажирана с мисии, в които активно участва и САЩ, или са под тяхно ръководство. Те също активно допринасят за сигурността на страната ни и региона днес, но това не дава някакви извънредни правомощия и допълнителни заслуги на Доналд Тръмп! Така че доводът, че понеже руски президент не е идвал в България десет години, трябва да е патрон на 140-годишнината от Освобождението, става несъстоятелен. Това всъщност не е нито довод, нито причина, още по-малко пък – повод…!


Русофилството, любовта към Русия е едно на ръка, но когато говорим за националния празник на България, русофилството трябва, налага се, задължително е да отстъпи пред почтения национализъм! Това е правилният подход, когато се организира и планира такова честване и от такъв национален мащаб.


Никой няма проблеми с това руският президент да бъде официално поканен, никой няма и против, именно г-н Путин да е най-ухажваната персона на такова мероприятие, като ръководител на държавата, която наистина има най-големия ангажимент за нашето Освобождение. Но това не бива да изземва и да отнема функциите на българските институции, защото онези, които най-активно са ни помогнали в нашето Освобождение не са забравени и уважението към тях за това не е изчерпано, но нека, ако обичат, да не си приписват извънредни заслуги, защото, до голяма степен, ние вече сме си „платили“ за тази помощ…!!!



ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: