понеделник, 4 май 2015 г.

ЗА „УВИСНАЛИТЕ ПОТУРИ” И ДВОЙКИТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА!

Половината кандидат-студенти са изкарали двойки на изпита по литература в Софийския университет. Това съобщи председателят на изпитната комисия проф. Милена Кирова.

Това е един от основните кандидатстудентски изпити,които обикновено се използват от медиите и за хумористични публикации за така наречените „кандидатстудентски бисери”.

Тази година кандидат-студентите да сравняват цитатите „Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра..." (Христо Ботев, „Борба") и „Кой излъга нашата вяра?" (Гео Милев, „Септември"). Другият вариант за тема беше „Изпитание и избор в разказите на Йордан Йовков".

По-голямата част от около 1200 явили се младежи са избрали да пишат именно върху творчеството на Йовков. Това обаче не промени факта, че отново, за поредна година двойките са повече от 50%, въпреки радостните викове, с които тийнейджърите посрещнаха изтеглянето на автора.
„Масово има и оценки в диапазона 3-3,50.

Около 4 на сто от явилите се на препитването са се справили много добре и са изкарали между 5 и 5,50, а отличниците са под 1%.

Проблемът всъщност е в средното образование, където кандидат-студентите започват да се подготвят за университетите. Нивото на средното ни училище очевидно е слабо и това вече се превръща в тенденция, която показва, че грамотността на българина пада стремглаво. Все повече хора знаят английски, или друг западен език, но все повече не знаят родния си език – българският. Една от причините за това е и фактът, че много от съвременните работодатели изискват служителите им да знаят поне един западен език, а всъщност българският им език остава на задно ниво и по този начин нивото на образованието рязко пада.

Кандидат-студенски бисери от сорта на: „Вероятно лирическият герой е гей, тъй като при толкова самодиви пита „…кажи ми, сестро, де е Караджата“, вече не впечатляват никого. Тази фраза предизвиква усмивка, но всъщност усмивката е през сълзи, защото простотията понякога въобще не е смешна.

Недоволните от постигнатия резултат кандидати за студенти ще имат възможност да се явят на изпит и през юни.

Тогава отново ще имат избор между две теми. Остава ни да се надяваме, че поне на юнската сесия няма да станем свидетели на бисери от сорта: „Лирическият герой на Вапцаров са селяните, с увиснали мустаци и потури, в които обаче има нещо силно, здраво и желязно…“…!!!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: