понеделник, 25 май 2015 г.

ЕВРОВИЗИЯТА НИ ЗА „ЕВРОВИЗИЯ”

Снимка: inlife.bg
Тази година България не участва на песенния конкурс „Евровизия”. Когато се отказахме от конкурса, се появиха мнения, че едва ли не това е пораженство, само че, „Евровизия” ни показа че всъщност имаме доста незначителна евровизия!

Песенният конкурс отдавна е опорочен иманентно, защото гласуването не е за песен и изпълнител, а за държава. Гласува се на политически принцип, някъде и на регионално-политически принцип. Не се оценява изпълнение а се оценява, от коя държава е то. България очевидно няма силно лоби в Европа и поради тази причина е изолирана. 

Елица и Стунджи постигнаха невероятен успех на една от миналите „Евровизии” и този успех беше наистина връх. Ние трябва да покажем нещо наистина уникално и като талант, и като изпълнение, и като ефект, за да бъдем оценени по достойнство, впрочем така, както стана сега и с малката Крисия, за детската „Евровизия”. Или иначе казано, трябва да покажем много повече от другите, за да ни оценят не политически, а културно. Докато една по-централноевропейска държава може да си позволи дори арт-своеволие и това не само да не бъде наказано, а дори да бъде оценено като креативност и да отиде на финал.

Всичко е въпрос на лоби. Винаги, когато се проследява гласуването за „Евровизия” се вижда, как се оформят лобита. Те са и геополитически, и само политически, и исторически, и културни, и традиционни.

На Балканите, както казва един професор по история, където от барутните погреби още излиза дим, няма как да сме единни. Именно заради това, за нас може да гласува Израел, но не и традиционно съседна държава. Е, добре де…, не е правило, но не е и изключение.

Има едни исторически изградени нишки, които винаги си личат при подобни мащабни „социологически проучвания”, каквато в известна степен е самата „Евровизия”. Тези нишки показват колко всъщност са устойчиви митовете и колко важни са те, когато говорим за сфери на влияние, за лобита, за регионализъм.

Ето защо, според мен не е грешка, че България напусна песенния конкурс „Евровизия”, защото той отдавна не е само песенен конкурс!

Дано поне Крисия има шанса да ни представи така, както наистина може…дано, защото ако и там политиката надделее над таланта, жалко за тези уникални деца, жалко…! 

Няма коментари: