сряда, 20 май 2015 г.

КОЛКО РЕАЛНИ СА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „РИАЛИТИ”-ФОРМАТИ…?

Телевизиите ни заливат с риалити-формати за какво ли не. Имаме си сватбарски формат, готварски, при това – два, имаме си певчески – няколко, имаме си формат за таланти – таман три…!

Това забавлява, създава настроение, създава усещането за нещо красиво, понякога смешно, но преди всичко отпуска…, така поне твърдят някои. Проблем се появява обаче при мярката на експресията…За какво става дума?

В едно от реалити-тата се създава толкова силен драматизъм на едно напълно елементарно действие, че човек остава с впечатлението, че става дума за избор на жичка, при неутрализиране на ядрена бомба…! Това, че даден участник трябва да напусне дадено шоу е представено, сякаш той не просто напуска същото това шоу, а все едно отива на ритуално заколение в Перу, през ХV в.

Кому е нужно това?

Първо, масовата публика, не е чак толкова ограничена, че да не разбира, че краят на едно шоу за даден участник в него, всъщност не е край на неговото физическо съществувание.

Второ, допълнителният драматизъм, колкото и да се дозира през ситото на сценария, понякога придава една доста натрапчива нотка на мелодраматизъм. От това страда цялото шоу, защото просто олеква и като формат, и като послание, а в крайна сметка и като забавление.

Друг проблем, който се среща доста често е оценяването, или така нареченото „оценяване”. Какво имаме предвид?

Има едно жури, което обикновено трябва да е независимо. В някои от риалити-форматите се шегуват със същата тази „независимост” на журито. Прави обаче впечатление, че при оценяването на дадено изпълнение, оценките драстично се разминават с тези на публиката, която също има право да гласува. Ако журито, което е да речем от четири човека, представлява представителна извадка на процентен принцип от цялата публика, то тогава разминавания са възможни, но едва ли една такава драстична разлика може да се обясни със случайност, още повече „случайност”, която се повтаря циклично и равноделно!

Не е нормално даден участник да бъде оценяван по един начин, а публиката винаги, ама наистина винаги, да го издига с поне два, а понякога и четири пункта нагоре в класацията. Това говори, че или журито не е представително, или вотът се манипулира – публичния, или този на журито, пряко или косвено, или е от всичко по малко, или пък има нещо друго, което не зная по какви причини, но ни убягва.


Това създава усещането че някои риалити-формати сякаш не са съвсем реални, или не са съвсем…„риалити”…!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: