четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Готвят скандален духовник за архиерейски наместник в Кула?


Архимандрит Гервасий в дясно. Снимка: vidinskamitropoliya.com


Скандалният архимандрит Гервасий, сега от Видинска епархия, е готвен да бъде назначен за архиерейски наместник на Кулската духовна околия. Потърсихме за коментар викарният епископ на Видин, Поликарп Белоградчишки и протосингела на епархията, архимандрит Антим.

Опитите ни да се доберем до епископа удариха на камък. Намерихме телефонен номер на сайта на митрополията, но на телефона на „Викарен епископ” ни се обади женски глас, който ни уведоми, че епископът е болен. Интересно, получихме информация, че и игуменът на Троянския манастир и близък на епископ Поликарп, епископ Сионий, също бил болен, дали пък и той не „боледува” от същата болест, или пък това си е съвсем елементарно безхаберие…!?

Женският глас ни предостави телефона на секретаря на видински митрополит Дометиан, след като попитахме, кой може да ни даде актуална информация за това, дали наистина архимандрит Гервасий става архиерейски наместник на Кула.

На телефонния номер на секретаря на митрополита отново ни се обади женски глас. Обяснихме, че номерът ни е предоставен от друга дама, която отговаря на телефона на викарния епископ. Последва отговор: „Ама Вие май ме баламосвате нещо …!”.

С една дума, явно или епископ Поликарп е проговорил с женски глас, както иска да ни убеди така нареченият „секретар на митрополит Дометиан”, или пък същият този секретар е мъж, но има женски глас, така и не разбрахме. Интересно, дали владиците имат право на секретарки и защо на телефони, които са обявени на официален сайт за връзка с мъже-ръководители на епархията, се обаждат жени…!?

Все пак, въпросният „секретар” ни даде мобилен телефонен номер на епископ Поликарп, който обаче той не благоволи да вдигне, след опитите ни да го намерим и на този телефон и на още един, както и на трети номер, който успяхме да намерим. Толкова ли е тежко болен, че не може дори да говори по телефона..!?

Странно, епископите явно изкарват добри пари, след като могат да си позволят три мобилни номера!

Но все пак се намери достоен духовник, който да застане с името си и авторитета си и да каже, как стоят нещата с архимандрит Гервасий. Няколкото ни опита да стигнем до все още протосингела на Видинска епархия, архимандрит Антим, се увенчаха с успех.

„Да, архимандрит Гервасий е предложен за архиерейски наместник на Кулска духовна околия. Това си е решение на митрополита. Това е една духовна околия, която има нужда от доста работа. Аз нямам представа той до колко е опитен и до колко е подходящ, но то времето ще покаже”, каза архимандрит Антим. Попитахме го, дали това е нормално назначение, след като около въпросния архимандрит Гервайсий се вихреха обилни гей-скандали преди време. Протосингелът на Видин отговори, че те са били инсценирани.
Дали са били инсценирани, или не, трябва да обяснят онези, които се добраха до профил на въпросният кандидат в популярен сайт за запознанства, където той се подвизава със собствената си снимка в лице и никнеймът му е „germon вероятно – „Гервасий монах”.

Оставяме това без коментар, защото е излишно. Има и снимки, има и чатове, те вече са били публикувани от друга медия и са били коментирани.
Питаме се обаче, ако назначението е вярно, то бива ли човек с подобна репутация, да се ползва с такива привилегии в Църквата ни!?

Потърсихме разбира се и самият архимандрит Гервасий в социална мрежа, където се оказа, че някога сме си писали. Оказа се, че вече не сме „приятели” . Въпреки това не станахме дребнави и си зададохме въпроса директно и коректно, но до момента отговор няма…!

Е, нищо друго не ни остава, освен по този начин, открито да попитаме митрополит Дометиан, ще назначи ли архимандрит Гервасий за архиерейски наместник, ерго – свой представител, в Кулска духовна околия, или здравият разум все пак ще надделее…!? Това че няма достатъчно кадри в родната ни Църква, не означава, че трябва да се издигат и назначават всички, само защото имат години, сан и някакъв опит. Понякога човешкият фактор просто не става...!

А, и да попитаме, къде са сега онези така наречени защитници на Православието, които гонеха гейове от Църквата…? Ще се намесят ли и сега, или айнзац-групите действат само по конкретно подплатен блицкрийг…!?

За фейсбук-групата "Православни новини" 

3 коментара:

Анонимен каза...

Не знам как го готвят за Архиерейски наместник... Преди 2 седмици ди писах със един Йеромонах от видинска епархия и той каза че е Архимандрит Гервасий е архиерейски наместник на Кулска духовна околия...

Анонимен каза...

Стига сте злобели и плюли нещастници.Познавам Гервасий отчасти, нямам лошо мнение за него. Познавам и много гейове, които не крият, че са такива, става въпрос за хора от светските среди. Впечатленията ми са, че никой не ги гони и не ги дискриминира, напротив, твърде добре се вписват и просперират, някои са и много състоятелни. А да не говоря, че в елита е пълно с такива. И какво сега сте се захванали с Гервасий, и така да е, и такъв да е. Вие ли сте призвани да ги оправите тези проблеми на Църквата, да я очистите от гейове? Блазе й.Каква загриженост! Защо не престанете да хвърляте камъни и да направите нещо градивно за някого, а сеете омраза? Но какво ли да ви упреквам вас? Щом от самата енория в която съм така го оплюха и заклеймиха Гервасий, такива хули съм чувала по негов адрес от хора вярващи, не ми се говори. Не искам да хуля никого, но това, което правите наистина не е добро. Никой насили не е отишъл при Бога, всички в Църквата са избрани, да, точно избрани. Дали този избор ще им послужи за оправдание или за осъждане един ден само Бог знае и само от него зависи. Е, и от нас малко. Пожелавам на всички здраве.

Анонимен каза...

Всяка година, откакто някакъв пропаднал боклук продаде негови снимки, след като го беше приютил, изкарвате по една кирлива, жълта, лъжлива статийка. И все един и същ стои зад нея. Пумияри!