четвъртък, 26 февруари 2015 г.

ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО ИЛИ КАК БПЦ НАРУШИ ПРАВИЛО ОТ 1000 ГОДИНИ…!?



Според Типик-а – богослужебният ред в Църквата, първите два дена на Великия пост са особено важни. Тогава НЕ СЕ извършва преждеосвещена Света Литургия, при това по никакъв повод. Ако в тези първи два дена на Великия пост се падне честване с полиелейна служба на светия, то това или се изтегля, или се отлага. Не е така обаче, оказва се, за родното ни БПЦ. Точно във вторник -24 фавруари, беше отслужена литургия по повод две години от интронизацията на българския патриарх Неофит. Да ни е жив и здрав патриарха, но все пак, има Типик и той е редно да е над светейшеството дори и на един патриарх, защото това е богослужебен ред.

Защо не може да се служи полиелей? Ами защото тази служба предполага елей и вино, а в тези ДВА дни е строг пост. При полиелейна служба в манастир, поста на монасите се облекчава и тогава храната се приготвя с олио, както и се полага чаша червено вино. Някои, които могат, дори тримирят, тоест не пият никакви течности и не приемат никаква храна. Вместо това, имаше ,макар и малка, почерпка по повод годишнината от интронизацията на патриарх Неофит, именно в най-строгия пост...!

Пак казваме, да ни е жив и здрав патриарха, само че, не можеше ли да се изтегли малко по-рано това празнуване, или пък да е след двата дена. Едва ли два дена по-късно, или по-рано щеше да е толкова голям проблем…!? Това обаче щеше да позволи да се спази Типик-а. Ако ли пък толкова настояваха, да бяха направили благодарствен молебен, който да се отслужи от патриарха, който да благодари на Бога, че е седнал на трона. Това можеше да стане след сутрешното богослужение – „часовете”. Този молебен трябваше да се отслужи именно от патриарха, той да благодари на Бог, а не от останалите отци. Те за какво благодарят, те не са станали патриарси, все пак…!?

По този начин, като се отслужи преждеосвещена Света Литургия в строг пост, във втория ден от Великия пост – 24 февруари, Църквата ни наруши хилядагодишно правило, защото правилата за Великия пост са едни от най-старите и са на повече от 1000 години.

Светосливенски митрополит Йоаникий се опита да замете проблема под килима, като обясни, че се празнувало намирането главата на Св. Йоан Кръстител. Дори и да е така, в Типик-а е записано абсолютно точно, че какъвто и да е празникът, той или се изтегля, или се отлага.

Впрочем, същият митрополит, заедно с началника на Отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ-БП, неуспелият епископ, архимандрит Дионисий, са автори на църковното календарче за 2015 г. Та да ги попитаме, защо, аджеба, в събота когато е Тодоровден, се оказва, че не е Тодоровден…?

В напрестолното Евангелие пише, че първата събота от Великия пост е именно Тодорова събота, демек –Тодоровден..! Това е подвижен празник, който се съобразява с датата, на която се пада Великден. На Тодоровден се празнува не само Св. Теодор Тирон, но и Св. Теодор Стратилат. Защо сега денят на двамата Свети мъже е разделен? Те винаги са празнувани заедно, както Св. Ап. Петър и Павел и Св. Св. Крил и Методий.

Питаме, защо БПЦ не спазва Типик-а за богослужебния ред, защо Тодоровден, не е на Тодоровден? Къде е началникът на Отдел „Богослужебен” при Синода, защо не реагира, когато се нарушават такива основни параметри от реда и църковните празници…???

До кога ще се правят промени, според това, какво им изнася на някои и както им е удобно? Май е време да разберат, че има правила, които следва да се спазват! Те именно заради това са правила, за да бъдат спазвани от всички, иначе ще настане анархия.

Разбираме икуменическите напъни на някои хора, та дори и в Синода, но на тях трябва да припомним, че колкото повече се напъват към измислена „световна църква”, толкова повече ще попадат под окуляра на микроскопа на обществото, защото чистотата на вярата ни е свята и никой няма да им позволи да петнят най-святото ни.

Колкото до Типик-а и празниците,… ами, четете бе Ваши Високопреосвещенства и не чак толкова Високопреосвещенства…четете, само това се иска от Вас - да четете и да спазвате църковните канони и правила…, нищо повече. В останалото време продължавайте да си почивате, ама поне, четете, дори и от време на време, но…ЧЕТЕТЕ…, ама не като дявола Евангелието….!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: