сряда, 11 февруари 2015 г.

КАТО МАГАРЕ НА МОСТ, НА БОГОЯВЛЕНИЕ!


Снимка: potv.eu


Странни неща се случват напоследък в родната ни Църква, странни и интересни неща стават. Преди опелото на президента Желев, при ковчега му, когато още го посрещаха, се появи не кой да е, а самият архимандрит, йеромонах, а после пак архимандрит Харалампий – клирик от Видинска епархия, който сега  го играе старши архимандрит, каквото и да означава това и каквато и да е заслугата му. 

Той посреща тленните останки на държавния ни глава с кадилница, дар от Русия, която се съхранява в храм-паметника „Св. Ал. Невски” и се вади само и единствено на Великден. Това е императорски дар и явно тук отново се виждат дългите ръце на императорското величие, което се демонстрира доста отчетливо още от времето, когато епископ Сионий Велички стана майордом-игумен на Троянския манастир и обеща да очисти обителта от греха.

Това е вторият интересен случай, на който спираме вниманието си, защото до нас достигнаха новини, че на Богоявление, Величкия епископ не е ръсил народа, както това се прави по традиция в село Орешак, на моста над река Черни Осъм. 

Оказва се, че това свещеническо задължение е изпълнено от една жена от селото. Епископът бил зает, да ръси със светената вода дървопреработвателни предприятия на местни бизнесмени, защото там явно е по-блажно, вместо да мръзне като магаре на мост над селската река и да поръси селяните, които едва ли ще овъзмездят по подобаващ начин подобно студуване.

Китката за ръсене на селяните била „Соленопреклонно” предоставена на кръшна дама от ромски произход, от която въпросната втора жена я взела и поръсила хората, вместо Величкия епископ, който си заминал яко дим, по-ранко. Въпросната жена от Орешак е роднина на един от покойните игумени на манастира и когато настоящият игумен не можал да си изпълни задълженията по традиция, то се наложило именно тя да поръси вярващия народ.

Ако оставим встрани хумора, с който може би не особено удачно разказваме тази история, вероятно би трябва да споменем все пак, че подобно безпардонно отношение и безхаберие към хората не просто не е приемливо, но е скандално. Това се видя и когато на хората беше забранено да носят иконата на Успение Богородично и бяха наети носачи, облечени като гвардейци. Пред тях духова музика възвестяваше, че идва лития ли, панаир, ли, цирк ли, що ли..!

Не ни остава нищо друго, освен да попитаме, това презрение към вярващия народ ли е, или какво..!? Каквото и да е, дори и да не е презрение, определено не прави добро впечатление, така не се пази авторитет на Църквата, напротив, именно така той се руши, като се прави на пук, като не ти пука, докато…..не вземе, че ти запука, все някога…! 

За фейсбук групата "Православни новини" 

Няма коментари: