вторник, 17 октомври 2017 г.

КРАЛСКИ ОСОБИ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ВИДИНСКИ БЕЙЛЕРБЕЙ...!?!

Снимка: Българска Патриаршия
Както е известно на всички, интересуващите се от темата, предстоят избори за видински владика, но те стартираха още почти в деня, в който почина предишният видински владика – Дометиан. Сякаш няма да се избира митрополит, а бейлербей на област в Османска Турция!

Както се казва, тялото на предишния още не беше изстинало и вече идваше следващият. Проблемът е в това, че Синодът евакуира по спешност викарния епископ на Видин и го „изсели“ чак в Пловдив, сякаш бързаше, да не би Белоградчишкият епископ да се самопровъзгласи за владика...!

В Същото време Величкият епископ и игумен, за да не кажем директор, на Троянския манастир си даде отвод, при положение, че преди време той беше считан за абсолютен фаворит за видинския трон, не само защото беше приближен на предишния митрополит Дометиан, а и защото амбициите и апетитите му сякаш бяха имено за там, пък и някак не се виждаше конкуренция.

Нямаше обаче такава до момента, до който Поликарп не мина през хиротония и стана Белоградчишки епископ! От тук нататък шансовете на Сионий Велички намаляха, но не заради Поликарп Белоградчишки, а защото Синодът проведе няколко избора и Сионий остана почти без глас на тях, което показа, че той е нежелан за събрат в Синода. Така излезе!

Сега Величкия си дава отвод от видинските избори, сякаш не се блазни от титлата „бейлербей“, но в същото време това издава, че вероятно и той има вътрешна информация, че отново няма да бъде избран, защото вероятно вече е ясно КОЙ ще седне на трона във Видин...!

По традиция софийският викарий, който е и най-близо до „властта в Синода“ обикновено става митрополит веднага, щом се отвори свободна изборна епархийска процедура. Това сега сочи към Герасим Мелнишки. Дали обаче това са доводите на Сионий да се оттегли, дали е чиста гордост и ако е така, на каква вътрешна информация се осланя тя, ние не знаем, само разсъждаваме...!

В същото време, това прилича и на жест към Поликарп, за когото в социалните мрежи се развихри истинска изборна вакханалия. „Инициативен комитет внесе подписка в подкрепа на Белоградчишкия епископ Поликарп, за нов Видински митрополит“, пише http://eurocom.bg. Ама чакайте малко, какво значи „искат“, това не е баница с късмети, тук има предвидена изборна процедура, подписката може да настоява той да влезе в двойката, която ще се предложи на Синода, което също не е редно, защото и това се решава от епархийските избиратели, но някой да „иска“, много моля, това не е концерт по желание, да си поръчаш Лепа Брена с песента „Ти си мой грех“...!

И още нещо, при положение, че въпросът с дипломата на епископа все още стои отворен, както писа сайтът „двери.бг“, тогава, тези, които искат въпросния за нов митрополит, какво всъщност искат, ако се окаже, че той няма диплома и образование, как въобще е станал епископ, какво да говорим за митрополит, че утре може и за патриарх да го поискат....!!!

Тая работа, уважаеми подписали се, не е като оная работа..тук нещата не се получават с искане, става, като се проведат честни, открити и прозрачни избори, така, както стана последният такъв в Стара Загора, когато никой не очакваше Киприан да седне на трона в Стара Загора!

„...Подателите на подписката са на мнение, че Светият синод ще се съобрази с тях...“! Това, извинете, особено силно понамирисва на развалени яйца, тоест – на опит за натиск над Синода! Какво означава „са на мнение“ те някакви врачки ли се явяват, как така Синодът ще се съобразява с подписка на миряни, ами утре същите могат да поискат патриархът да им издруса един кючек насред катедралата в София...!

Освен това, Поликарп няма навършени поне 40 г., епископ е едва от скоро, а репутацията му не е от най-непорочните, твърдят запознати от църковните среди. Той най-добре си знае, какво, къде и как е вършил, но не е особено редно човек, който не се ползва с подкрепата на Синода, както и с подкрепата на всички свои събратя от епархията, където е бил викарен епископ, а и - на голяма част от миряните, да бъде пробутван през задния вход, при това пак и само от миряни, за владика..., както вече казахме, тая работа, не е като оная работа...!  какъв е смисълът от наслагване на напрежение в епархията, както намекна и архимандрит Антим - протосингел на Видин...!?


И накрая да припомним, че изборите за нов митрополит, където и да са, не са избори за бейлербей, тук не се съревновават кралски особи със синя кръв, уви, кръвта на повечето се очаква да е червена и в прекия, а и в преносния смисъл, за щастие, или за жалост, така стоят нещата с кралиците, принцесите и останалата придворна паплач...! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Unknown каза...

От статията става ясно че авторът лобира против епископ Поликарп. Но има и някои неточности и неверни неща. Първо, за избор на епископ не се изискват поне 40 години както се намеква. Необходимата възраст е 33г., тоест Христовата възраст. Въпреки това синода на няколко пъти извърши груби нарушения и на тая процедура като направи епископ любимеца на дядо Николай, архимандрит Арсений на невръстната възраст от 28 години, а пък епископ Антоний стана западноевропейски митрополит на 32 години ако се не лъжа и даже покойния Неврокопски митрополит Натанаил беше възразил бурно на този избор, обявявайки го за неканоничен. Второ, Поликарп е епископ от 3 години, докато Герасим още няма и една година стаж. Трето, Поликарп дефакто последната година управляваше епархията заради болестта на митр. Дометиан, така че управленски опит не му липсва. Четвърто, Поликарп е единствения епископ в диоцеза на Видинска епархия и е нормално да стане митрополит, всички останали без Сионий са външни за епархията или грубо казано са парашутисти и ще е нередно Синода да си налага тяхна кандидатура без въобще да се съобрази с преобладаващото желание на Видинчани, които си искат техния човек, както в Неврокопска епархия не дадоха и дума да се издума за външен човек и наложиха на синода да избира измежду един от техните местни епископи Серафим и Григорий. И последно, във всяка епархия където има викарен епископ той е и предпочитана кандидатура както от местните свещеници, които го познават и не обичат промяната, така и от местните миряни, които си искат техния човек. Външен епископ може да успее в епархия без викарен епископ където местните нямат предпочитания и не познават добре кандидатите. При така стеклите се обстоятелства се очертава избора да е между Поликарп и Герасим, като всяко лоби ще се стреми да номинира своя човек в двойка с възрастен и неизбираем епископ с минало на разколник за да е ясно че синода ще избере техния човек. Да видим кое лоби има повече влияние !