сряда, 17 август 2016 г.

ДИМИТРОВГРАД – ГРАДЪТ НА МЕЧТИТЕ И НА ФАЛШИВИТЕ РЕАЛНОСТИ

Димитровград – перлата на комунизма, градът на името на „вожда и учителя” на народите! Това е единственият български град, където историята започва едва през 1947 г., защото от тогава съществува и той самият. Най-характерното за града е неговата архитектура. Едва ли има друг град в България с толкова просторни улици и булеварди, с толкова еднакви, но доста ергономични сгради…!

Тръгваме по главната улица е се оглеждаме и на двете страни. Сградите са еднакви, но са практични. Влизаме в един от входовете, за да видим, как изглеждат отвътре. Признаваме си, навлизаме в сградата със скритата надежда, че вътре ще е като в хамбар, всичко ще е общо, като в общежитие, защото нали така беше при комунизма – всичко беше общо. Оказва се обаче, че апартаментите са по три-четири на етаж, коридорите са със широки и удобни стълбища и удобни площадки. На практика, пренасянето тук е безпроблемно. Има място човек дори да се завърти с голям диван…!

Вътре е светло, таваните са високи и осигуряват въздух и в прекия, и в преносния смисъл на думата. Предполагаме, че така е и в апартаментите, все пак таваните са едни и няма как да са различни вътре и вън!

Димитровград е градът на младежите, градът на мечтите. Той е създаден върху основата на три селища – Раковски, Марийно и Черноконево. В свое заседание от 3 април 1947 г. на Общинската управа на с. Раковски се решава селото, заедно със с. Марийно и поселището при заводи и мини “Вулкан”, да се обяви за град под името Димитровград.

През пролетта на 1947 г. е решено строителството да стане с участието на бригадири.

На 10 май 1947 г. пристигат първите строители на новия град – 40 бригадири от Новозагорско. На 22 юни 1947 г., на внушителен митинг за обявяване на строителния обект на Национална младежка строителна бригада “Млада гвардия”-Димитровград, е огласено и името на новия град. Много бързо то става популярно в цялата страна.

На 2 септември 1947 г. Министерският съвет издава Постановление № 3, което гласи: “Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград“.

От лятото на 1947 г. на поляните край р. Марица започва невиждано дотогава строителство. Едновременно се подготвят площадките на АТЗ и ТЕЦ “Марица-3”, усилено се строи Циментовия завод “Вулкан”, прокарват се първите улици, водопроводи и канализация, израстват първите жилищни блокове за строителите и жителите на новия град.

Тук улиците са планирани, заради това днес са така удобни. Не са проправяни сокаци през сградите, а сградите са съобразявани с пространството и улиците между тях. Това прави Димитровград толкова просторен днес.

Постепенно обаче се оказва, че градът не може да изхрани своите жители. Те постоянно прииждат, защото това е градът на младите хора. Да, само че тези млади хора трябва да се хранят, а работа за всички няма. Онези, които все пак работят, работят на смени, съсипват се от работа и не им остава много време за забавления. Това е животът на младежите в Димитровград в онези години – много работа и малко сън, защото така се наливат основите на всяка една мечта, особено, когато тя е така имагинерна, като това да създадеш един цял нов свят – светът на комунистическия „рай”!

Архитектурата на Димитровград първоначално стряска, защото е монументална, твърде тържествена, сталинска, прекалено официална и мащабна.
Сградите са строги, каквито са и хората от онези години. Старите снимки ни показват младежи на по двадесет и няколко години, облечени като чичковци на по 60 години! Те са с вратовръзки, риза и върху нея пуловер, а накрая е и неизбежният шлифер, който придава онази така търсена и лелеяна гражданственост! Шлиферът е почти винаги светъл, най-често бял или кремав.
Това е, модата е била такава. Модата на сградите – също. Те са млади, но по външност са чичковци, каквито са и хората на Димитровград в годините, когато той все още се строи.

Младите момичета също са облечени меко казано семпло – обикновена пола, жилетка или проста блуза, забрадка…! Хората и сградите си приличат, защото хората създават сградите. И хората, и сградите са продукт на една и съща доктрина и поради това и хората и сградите са строги, млади, но преждевременно порастнали, твърде мъдри за възрастта си, прекалено замислени, застинали в клопката на непоклатимия политически аргумент.

И ако сградите са паметниците на историческото време, то хората са живите паметници на социалния феномен – бригадирско движение.

Една такава мащабна организация се създава извънредно трудно. Изисква се страхотно много масова работа, постоянно облъчване и главозамайващо силни лозунги, които заедно постепенно да изградят жив образ на измислен идеал.

Днес са останали само сградите, хората, слава Богу, са различни! Днес хората живеят своя собствен живот – труден или лесен – поне е техен!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: