четвъртък, 11 декември 2014 г.

Когато дума дупка прави...!


Снимка: www.capital.bg

Обвиниха здравния министър Петър Москов, че спира линейките да влизат в ромските махали, защото там биели спешните екипи. Това доведе до вълна от недоволства от страна на правозащитни организации. Лекарите от спешната медицина пък се обявиха в защитна на министъра си, защото най-сетне нещо се прави по въпроса със сигурността на лекарите.

Обвиненията срещу Москов съдържаха и думата „фашизъм“. Това е понятие, което доста често взехме да чуваме напоследък. Обвиниха и един от проекто-заместник-министрите на отбраната, Иво Антонов, че също бил фашист.

Напоследък много фриволно взехме да употребяваме квалификации. Смисълът на думите обаче понякога ни играе лоши шеги, защото нека се запитаме, какво всъщност е фашисткото в позицията на здравния министър? Нима това да се бият екипи от спешната медицин, пък е „антифашистко“...?!

Изказването на Москов, за което той дори се извини, имаше за цел да фокусира общественото внимание и това стана. Той искаше да покаже и показа, че не е нормално лекари да посетят едно гето, където спасяват живот и за благодарност да бъдат набити. Не е нормално, лекарите да не могат да напуснат същото това гето с часове, докато не измерят кръвното на почти всичките му обитатели, защото „са длъжни“.

Така неосигурените си ползват услугата без дори да се притесняват, а на всичкото отгоре и издевателстват над специалистите. Ако това не е наглост, няма какво да е! Няма лошо малцинствата, а и всички българи да си знаят правата. Да, когато поискаш от спешните медици да ти измерят кръвното, те са задължени, но вместо да им благодарим, защото едва ли всички имат причина да си мерят кръвното, те ги пребиват. Ето, точно против това се обяви министърът.

Той целеше да стресне хората, които си позволяват подобни изстъпления, да им напомни, че някога и те може да се нуждаят от такава бърза помощ, но лекарите няма да им помогнат, ако бъдат спрени да влизат на рискови места.

На всички ни е ясно, че лекарите са давали Хипократова клетва и ако някой се нуждае от тяхната помощ, те ще се притекат на помощ, дори и това да им коства здравето, ако ги нападнат. Нека не се заблуждаваме и за това, че понякога линейките наистина закъсняват. Това обаче нито е повод за побой, нито пък изказването на министъра, в защита на гилдията, е причина, той да бъде обвинен във фашизъм!

Това е точно толкова абсурдно, колкото и да обвиниш един истински патриот във фашизъм, не защото е от „Патриотичния фронт“, а защото наистина е патриот, какъвто е Иво Антонов. Името му беше спрягано през последните дни за заместник-министър на отбраната. Той също беше обвиняван във фашизъм. Човекът се снимал във военния музей преди години с вдигната ръка в хитлеристкия поздрав. Нито е имал намерение да прави някаква пропаганда от това, нито пък наистина има фашистки уклон. Работата е там, че сега, когато името му се завъртя в новинарските емисии, той щателно беше проучен, от „когото трябва“ във фейсбук-профила му!

Значи ли това, че ако някога, при определени „градусови“ обстоятелства и на майтап съм пуснал в социалната мрежа песента на сръбската турбофолк фурия, Стоя - „Умри“, мога да бъда обвинен в престъпления срещу човечеството...!?

Думите могат да убиват, нещо повече, те много пъти вече са убивали, за това, когато ги употребяваме, трябва да внимаваме, защото понякога може да се окаже, че дума дупка прави...!


За topnovini.bg

Няма коментари: