четвъртък, 4 декември 2014 г.

Избират втори викарий на София с компромис


Снимка: БПЦ

Архимандрит Дионисий се очаква да бъде избран за Стобийски епископ и втори викарий на патриарх Неофит, в края на декември. Предстоятелят на Православната ни Църква се нуждае от още един викарий, защото освен български патриарх, той е и софийски митрополит. Първият викарен епископ Григорий Браницки му помага за делата като патриарх, а вторият, който се очаква да бъде именно Дионисий, ще му помага за делата в Софийската епархия.

Бъдещият епископ обаче се оказа спорна фигура, която предизвика доста спорове в социалните мрежи. Група хора се организират да присъстват на хиротонията /официалното обявяване и избор на новия епископ/ и да се опитат да провалят церемонията. Появиха се дори информации, че бъдещият епископ няма диплома за завършено висше богословско образование.

Пътърсихме архимандрит Дионисий за коментар. Той ни увери, че има диплома, а по-късно добави, че по никакъв начин не желае да коментира организирането на хора срещу хиротонията му. Отказа да коментира също и, дали Синодът ще предприеме някакви специални мерки, за да може изборът на новия епископ да не се превърне в скандал.

Дионисий е началник на два отдела в Светия Синод – „Културно-просветен” и „Богослужебен”. Припомняме, че той става монах в Казанлъшкия манастир. Пои-късно се връща в София. Става архимандрит и почти веднага след това - шеф на отдел.

Според Устава на БПЦ, обаче, само архиерей може да е началник на отдел в Светия Синод, така че изборът на Дионисий на такъв пост е неправомерно, според църковните правила, твърдят запознати с църковното право.

Архимандрит Дионисий участва активно и при провъзгласяването за архонт на Слави Бинев, който беше напълно неизвестен в църковните среди, до тогава. Именно от това време на архимандрита му остана прозвището „архонтмейкър“, което получи и другият участник в церемонията – старозагорски митрополит Галактион.

Дионисий се замеси и в икуменически проблем, като служи заедно с католически свещеник – Георги Елдъров.

Припомняме, че през лятото на 2014 г. патриарх Неофит предложи архимандрит Дионисий за главен секретар на Светия Синод. Най-висшият орган на Църквата ни обаче отказа. Основанието беше: "неприемливостта на личността на кандидата".

Това е вторият опит Дионисий да бъде отличен, но отново не всички владици са „За” тази хиротония. Против са гласували митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим.

Това показва, че личността на бъдещия втори викарий на София не е консенсусна и изборът му за епископ ще бъде компромис.

За topnovini.bg

Няма коментари: