четвъртък, 15 ноември 2012 г.

“ХОМО” НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА “ХОМОГЕННОСТ”



VIP-сезонът на “Биг брадър” постепенно ще отшуми. Няма да коментирам него и цирковете, на които бяхме свидетели. Той обаче провокира един обществен въпрос, който сякаш още по-остро застана в социалното съзнание на иначе инертния българин. Става дума за Люси и Камелия и любовта между тях. Докато всички си мислеха, че те ще бъдат изгонени от VIP-къщата, те останаха почти до полуфинала и по този начин показаха, че обществото ни сякаш е станало малко по-толерантно към сексуално-различните и въобще към хората, които имат различни от “мейн стрийм-а” подборбности в личността си. Дали е така, дали наистина сме станали по-толерантни..! Нека да разгледаме фактите!
Камелия /София по онова време/ влезе във VIP-къщата с мисия, и условието да остане вътре беше мисията й да е успешна, но тя не успя. Въпреки това съквартирантите я оставиха вътре. Камелия си позвли и да отправи повече от груби обиди към целия български народ, когато Люси беше изгонена от VIP-къщата. И все пак, въпреки че вотът изгони след това и Камелия от къщата, сякаш хората й простиха. Разбира се, това не стана без подкрепата на Ники Кънчев и на Гала след това, а и на още куп “помощници”. Няма лошо, момичето заяви, че си е изпуснало нервите. Нека си признаем, почти няма българин, който да не си псува държавата вечер, особено когато седне на масата в кухнята, разбира се до радиатора, докато привършва възсолената туршия и почти театрално  пресушава киселата “домашнярка”.
Това обаче беше простено на Камелия. Хората в къщата я приеха, те приеха целувките на двете жени, ласките между тях, демонстрираната близост, нескривания сексуален подтекст на почти всеки “случаен” жест. Връзката между Камелия и Люси почти не влезе в дежурните скандали и интриги през този сезон.
При така поставените обстоятелства, нищо не ни остава, освен да обобщим, че българинът е станал толерантен европеец и вече не нарича хомосексуалните мъже-“педали” а хомосексуалните жени-“лезбита”. Българинът се е променил и когато види момче с розова тениска на улицата, се усмихва съпричастно, отминава го и се наслаждава на шарения свят около себе си. Българинът вече не е “бай Ганьо-то” на сексуалната революция и няма нищо против гей-прайдовете и защитава правата на хората с различна сексуална ориентация..! Звучи наистина обещаващо и бодряшки оптимистично,…само остава да беше и истинско…!
VIP-къщата на “Биг Брадър” за пореден път се оказа “НЕПРЕДСТАВИТЕЛНА” извадка на обществото ни. Има обаче и още една съществена подробност. Ние винаги сме приемали повече любовта между две жени, отколкото любовта между двама мъже. Ето именно тук се крие разковничето на общественото лицемерие. Да, то приема две жени, формално това го прави толерантно, но двамата мъже си остават “педали” в изкривеното съзнание-некачествен сурогат на сексуалната революция…! Така не се става толерантен. Няма как да приемаме половината от истината и да твърдим, че сме честни…!
Неотдавна една национална телевизия си беше направила експеримент с това, две момчета да се държат за ръце и да минат през софийския пл. “Славейков”. Наблюдавана беше реакцията на минувачите. Почти нямаше позитивно мнение, което показа, че нивото на толерантност на обществотно ни, при това в най-големия български град, все още е относително ниско, спрямо европейските, а и световните примери за подобно отношение.
Люси и Камелия не са белите лястовици на родната сексуална революция. Да не забравяме Азис, Васко Найденов, разбира се Емил Димитров, Парцалев и много други известни и не толкова известни личности у нас. Днес обаче все още има много хора, на които гей-прайдовете им пречат, защото нарушават личните им права на хигиенично социално пространство. За тях, правата на хомосексуалните се съдържат изключително в това да дишат, да ядат и…, май това е всичко…! Такова мислене, което счита един тип естествено човешко поведение за социално нехигиенично, провокира омраза. Омразата обикновено води до насилие, а физическото насилието е признак за обществено безсилие.
Преди време моя позната заяви, че комикът Бени Хил, певецът Фреди Меркюри, артистът Ричард Чембърлейн и Лаурел и Харди, както и някои други са бездарници,….само защото били “обратни”! Оставям мнението й без коментар, защото просто няма какво да кажа, пък и не искам…!
Толерантността не се изгражда, тя се възпитава. Ние я изграждаме вече повече от двадесет години и тя все не е доизградена. Това е така, защото обвивката ни е европейска, като станьол от фин млечен шоколад, но вътрешността всъщност е на натурален шоколад-горчива. Пътят не е дълъг, но когато вървим в неправилната посока, може да ни се “увиди”, докато стигнем, където трябва да отидем. Колкото до Люси и Камелия, и двете вече са достатъчно известни и у нас, и в чужбина. Ако не друго, поне показаха, че две жени могат да се обичат точно толкова, а защо не дори и по-силно от мъж и жена. Те показаха също, че когато две жени се обичат, не е непременно задължително едната да носи костюм с черна папионка, сякаш е погребален агент. Те показаха още, че хомосексуалността е сред нас непрекъснато, дори и да не я виждаме, дори и да не искаме да я видим, дори и да се правим, както Тур Хейердал, че “такава риба няма”…! А ние имаме свободен избор…, или разумно да съзерцаваме собственото си ежедневие, наслаждавайки се на “парно-то” и на “домашнярката”, или да се вторачваме с евтин пластмасов бинокъл от “Илиянци” през розовата завеса на съседите, където може да има и някои изненади…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: