понеделник, 19 октомври 2015 г.

КАК ЕДНА МЕДИЙНА МАНТРА СЕ ПРЕВРЪЩА В ИСТИНА?

Снимка на автора
Все по-често, особено напоследък, медиите стават обект на обвинения, че внушават определено действие. Това е най-лесно, медиите са най-лесната мишена, защото са най-уязвими. Казваш, че медиите са виновни и край…няма виновен, „медиите” са събирателно понятие, някаква мантра за обща вина и колективна безотговорност.

Така е и с един църковен блог, заглавието на който умишлено не споменаваме, защото няма смисъл да му се прави излишна реклама, при положение, че и без това рекламата му е прекалено голяма напоследък.

„…Не мога да стоя и да гледам безразлично как медиите и политиката ни унищожават църквата!”, се казва в един от последните постове на автора, като запазваме неговата пунктуация. Ами нямам как това да се приеме като някакво сърдечно, искрено изказване, защото то е измекярско по същество мислене.
Медиите се приравняват на политиката, а това са напълно несъвместими по същността си Вселени. Медиите унищожавали Църквата…! И как точно става това, като коментират!? Тоест, Църквата е някаква свещена крава от Бомбай, която не може не просто да се критикува, а дори и да се коментира…! Що за ретроградно мислене е това!?

„…Всички ние знаем; знаем, че медиите и политиката ни унищожават Църквата”. Това е повторно споменаване на въпросната мантра, за да не би някой да остане неразбрал, че именно медиите са виновни за това, че Църквата ни се руши…! И както обикновено в скудоумните текстове и тези, причина не се посочва, просто се налага мнение, което трябва или да се приеме, или всичко останало е истинска ерес. Това е било и мисленето на „прокурорите” от Светата инквизиция на католиците преди векове!

Когато се обвинява, когато се внушава, няма нужда от посочване на причини, просто се „плясва”, извинете за думата, една откровена дивотия и тя просто трябва да се сакрализира, като се омеша вътре Бог, Светото писание, поръси се с малко цитати, гарнира се с едно-две имена, за да се набавят евентуално съюзници и така се постига ефектът на златния пушек – мъгла, в която можеш да си правиш, каквото си поискаш, само защото си си създал среда на последна инстанция!

„…Да не четете никакви /определени - бел. на ред./  информационни сайтове и блогове, нито да разговаряте с тях /авторите им – бел. на ред./, щото да не се съблазните и да не изпаднете и вие като него в гордост, хулителство, безделие и тщеславие!”, ни съветва въпросният автор. Това обаче се нарича не просто цензура, а направо диктат! Ако този човек някога заеме дори малка властва позиция, недай Боже /!!!/, едно подобно мислене твърде вероятно е да доведе до появата на нов Хитлер!

Градусът обаче се покачва с поредното „нашепване” на неистина, която трябва да се облече в целофана на истината: „…Ето заради такива неверници, които саботират Божието Дело, нашата Майка Църквата ще страда и ще ридае!”. Разбирай, медиите саботират и това води до „риданието”. Няма личен мотив, няма опит дори за търсене отвътре на проблема, защото медиите не създават проблеми, те просто ги вадят на яве, те ги правят видими и това е работата на медиите! Просто – „пляс” една вина и това е…!


Мародерската манипулация е опасност, която дебне всеки. В сферата на вярата обаче едно такова меко казано непремерено действие може да доведе до трайни последици, които наистина да доведат Църквата ни до „ридание” за това, че не се е очистила сама от вътрешните си врагове, които й вредят много повече от външните, а медиите не са враг, те са сътрудник, който помага за по-лекото и навременно изживяване на катарзиса на същото това очистване от боклука вътре! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: