четвъртък, 26 септември 2013 г.

Всички сме равни в ЕС, но май отново има „по-равни“!


България получава най-малко средства от ЕС на глава от населението, в сравнение с останалите страни-членки, включително и от новоприсъединените. За периода от 2014-а до 2020-а г. страната ни ще получи общо 7.128 млрд. евро от структурните фондове на ЕС.

Това прави по 970 евро на всеки българин. За същия период на всеки румънец се полагат по 1016 евро, на всеки жител на Полша – по 1880 евро, на всеки унгарец – по 2055 евро. Дори за новоприсъединилата се Хърватия са предвидени два пъти повече пари – по 1870 евро, а Естония ще получи по над 2600 евро на човек. За всички е ясно обаче, че европейската кохезионна политика, или политика на сближаване, има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни.

Европа обаче отпуска пари не според населението, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави. В последното се съдържат три важни съставки, които трябва да бъдат разделени и „разхвърляни“ по различните приоритети. Политиката на сближаване цели да изравни стандартите! Добре, след като България получава най-малко пари от ЕС именно по кохезионните фондове, това означава ли, че ние сме с най-висок стандарт и съответно имаме най-малко нужда от „изравняване“...!? Европа отпуска пари за конкретни проекти, а не според населението...!

Е, нима ние не сме предложили проекти, или може би нашите проекти са по-евтини, или пък нашият труд е по-девалвиран...?! Въпросните проекти се финансират, в зависимост от икономическия растеж! В този случай се връщаме отново на първия приоритет – нима нашият икономически растеж е най-висок в Европа и заради това получаваме най-малко пари за кохезия...!? Най-бедните в Европа, получават най-малко, като от тях се очаква да са най-дисциплинирани и най-стриктни в изпълнението на всички европейски директиви...! Това не звучи ли поне малко мазохистично...?

„България, заедно със скандинавските страни, е сред малкото, в които не сме имали прекъсване, или спиране на плащания през последните три години. Това е един период, в който нещата във вашата страна се развиха много добре“, каза еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан, който пристига у нас в петък.

Как обаче да тълкуваме думите му, след като логиката подсказва, че най-малко обикновено се дава на „най-непослушния“? В същото време Хан обясни, че „вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече пари“. Той обаче идва на „ рутинно посещение, /именно - бел. ред./ защото се намираме по средата на преговорите за следващия програмен период“.

Аз ли не разбирам нещо, или отново „грешката е вярна“...?

Ако си позволя перифраза на един популярен шлагер - „всички сме хора...в ЕС“, също така и всички сме равни, но май пак има „по-равни“!

За novinite.bg

Няма коментари: