сряда, 10 октомври 2012 г.

КАК СТЕФАН ДАНАИЛОВ БЕШЕ “ПРЕРОДЕН” ВЪВ ВЛАДО ДАНАИЛОВ



Владо Данаилов и Ирен Кривошиева вече не са в къщата на VIP Brother-2012 –България. Сякаш светът си отдъхна, защото “лошата майка” и “пръдльото” излязоха от полезрението на камерите на риалитито. А така ли е в действителност и това ли е всичко…!?
Само преди седмица имах една невероятна възможност да участвам в едно предаване заедно със същия Владо Данаилов. Той влезе, разбира се, бос, в студиото и предаването започна с дежурните коментари от водещия към сина на Стефан Данаилов. Аз стоях почти безучастно, за да не кажа, направо безучастно, наслаждавах се на ситуацията и вътрешно се присмивах на не толкова тихия луд Влади. Той заговори, постави водещия поне 5-6 пъти в ситуация, в която той не можеше да отговори нищо. Опита се да обърне нещата към майтап, но Влади държеше на своето и повечето от хората в студиото видяха, че в това, което говори момчето, има известна логика, която постепенно от “известна” стана “тотална”. Това промени моето отношение към него и осъзнах нещо важно, което всъщност винаги съм знаел. Телевизията изопачава,…не журналистиката, а именно телевизията. В зависимост от това, какво се показва в кадър, се формира обществено мнение, така се моделира определен тип съзнание и се внушава точно определено мислене в точно определена посока.
Всъщност, къде е проблемът…? Портретът на Стефан Данаилов, който висеше в къщата на ВИП-овете и дори самото присъствие на синът му Владо вътре, формулираше проблем. Кадрите ни внушиха, че Ирен е лоша майка и Владо е недостоен син. Едно брилянтно интервю на Кеворк със Стефан Данаилов показа и другата страна на проблема-бащата, който се чувства иронизиран и притиснат от ситуацията.
Владо е вярващ човек. Доста е объркан, но поне знаяе посоката. Големият Стефан Данаилов стана жертва на илюзионистичната визия на едно риалити, което не показа проблем, а го създаде изкуствено. Всъщност проблем между Ирен, Стефан и Владо няма и не е имало до VIP Brother-2012 –България. Интересно беше самото присъствие на един толкова виден син на още по-виден актьор в публичното пространство, макар и в един изкривен образ. Това показа, как един обикновен човек, който не е живял в България при това, може да бъде много по-нормален от повечето от нас, който сме родени и живеем тук. Влади е луд, защото ние сме много по-луди от него, това е изводът. Някак не можем да приемем един съвременен човек да не се интересува от пари, хубави коли, красиви къщи, красиви жени, или мъже.., всичко във Влади е някак нематериално и това го прави безтегловен за материалистичното ни око. Не, той не е нито светец, нито гуру, той е просто един добър млад човек, който като всеки на тази възраст, е малко объркан. Това е истината, която ние не видяхме във VIP Brother-2012 –България, защото просто не ни я показаха.
Така въпросното риалити се превърна в поредната телевизионна мистификация, която нямаше за цел да бъде представителна извадка от така наречените “звезди” у нас, а напротив, показаха ни едни ограничени, странни и объркани хора, които бяха експлоатирани в името на една чиста, грозна, долна и лъжовна печалба. Да, вярно е, че такова предаване цели печалбата. Все пак това струва пари, а тези пари идват от нашите sms-и и от рекламите, но все пак, не трябваше ли поне малко истина да има във всичко..!?
Нека си припомним, че в това предаване преди години участваше и братът на един православен епископ от църквата ни. Тогава се опитаха и успяха да представят въпросния брат в една комична ситуация, нещо, което беше цел и сега с Владо Данаилов. Не съм убеден, че вярата на един човек, дори и тя да е малко странна, объркана и неизкристализирана, трябва и може да бъде обект на публично изследване от такъв мащаб и най-вече от такава проба. Владо сбърка в това, че изкара най-съкровеното си на показ и се опита да го съпоставя. Ние обаче сбъркахме, че се подведохме по илюзията на телевизията, а телевизията сбърка, че опита нещо, което вече е правила и то, разбира се, не се случи, или поне не се случи в мащабите, в които се очакваше.
Стефан Данаилов спомена в едно интервю, че не иска да бъде запомнен с това, че синът му пърди. Това го прави всеки от нас, разбира се не така видно. Твърде низко беше да ни се натрапва една физиологична нужда, на основата на която да се очаква да градим цялостна представа за един човек. Както, вече в няколко коментара казвам, не сме толкова тъпи и не сме толкова елементарни…!
Не, Стефан Данаилов е голямо име, той няма да бъде запомнен само с някои изяви на своя син. Той може да се гордее със сина си, защото не е глупак, както повечето момчета на неговата възраст. Остава обаче въпросът, дали Владо е мамино синче, защото е влязъл в риалитито с майка си. Ами не е, защото той е женен и живее със съпругата си. Нещо, което не се показа, не се каза, не се представи, защо ли…, защото то просто не влизаше в калъпа и в мисията да се покаже синът на големия Стефан Данаилов като един луд.
Толкова за VIP Brother-2012 –България. Едва ли има нужда да се коментира повече това предаване, което все пак се гледа от доста хора. Това, което трябва да си направим като изводи е, че телевизията не е само журналистика, а една реална власт, която формира и не рядко формулира мнения и представи. Затова, когато гледаме телевизия, нека не забравяме, че има дубли, има извадени кадри, има насочващи ситуации, извадени от своя контекст, които ни представят едно виждане, което се основава на “проба-грешка”. Комерата винаги може да спре, да се “поправи” и отново да бъде включена. Въпросът е, какво се случва, докато камерата не работи. В много случаи именно тогава се случват истинските неща. Те не се показват, защото не са интересни, но не винаги интересното е истината…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: