вторник, 30 юни 2015 г.

СТРАННИ РОКАДИ В РАБОТНАТА ГРУПА НА БПЦ ЗА ЕВРОПРОЕКТИ

С решение на Св. Синод от 11. 06.2015 г., беше освободен от ”послушанието председател на Работната група по европейските проекти Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, както и йеромонах Никанор като член на Работната група”. 

В същото време, „д-р Андриан Александров запазва мястото си в Работната група, като ще продължи да отговаря за проектите, свързани със социалната дейност на БПЦ-БП”.

На първо място, нека да попитаме, какви са тези „проекти, свързани със социалната дейност на БПЦ”, та то няма никаква социална дейност!? Какво прави Църквата за бедните, какво прави за болните…? Тук-там има по някоя инициатива, при това тя не е от Църквата, а от граждани, които се организират и по този начин помагат. На практика, социална дейност отсъства.

По-интересно е обаче, че „за председател на работната група по европейските проекти Св. Синод избра Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, а за неин член - ик. Александър Величков”.

Оказва се, че йеромонах Никанор, човекът, който има богат опит на световните борси, който от Гигинския манастир, разбира се не сам, но с основната му подкрепа и помощ, направи истински чудеса, защото това беше един обикновен, селски бидонвил, натоварен с тонове негативна история, та именно същият този Никанор, не се ползва с доверие от църквата ни…! Питаме, ЗАЩО…? Какво не направи Никанор, къде сбърка, или може би, на кого не даде, каквото му е било поискано, може би, или дори и непоискано…!?!?!? Тук ли е проблемът, или да…?

От друга страна, новият член на работната група е ик. Александър Величков, един от двамата най-верни и приближени до пловдивския владика софийски свещеници…! Случайно ли е това? Същият Величков държи „блажна” църква на столичния „Женски пазар”, както и доста имоти срещу бившия ЦУМ, които някога бяха в ръцете на отец Анатолий Балачев, от алтернативния Синод на дядо Пимен.

С какво иконом Александър Величков ще е по-добър от отец Никанор, който  е работил по световните борси и знае, как да печели пари в полза на Църквата? Дали пък новият член не е избран имено, защото знае, или скоро ще узнае, на кого, какво, колко и къде да даде…!?!?!?!? Иначе, как да си обясним че махат един утвърден специалист и слагат друг човек, който си няма и хабер от световни борси, пазари, европроекти и финансови програми!

И още нещо. Председател на новата работна група ще е търновският митрополит Григорий…! Същия е още и: игумен на много манастири- повечето из епархията, ректор на Пловдивска духовна академия, преподавател по английски пак там, наречен от студентите - английският на дядо Григорий. 

Човек с подобна репутация, чиято епархия е в разруха, ще отговаря за европроектите…! Та той не може да се оправи със заплатите на свещениците в собствената си епархия, камо ли да управлява финансови програми от ЕС…!

С тези рокади, БПЦ още веднъж доказа, че не е важно да се печелят проекти, които да са от полза на Църквата ни и да бъдат за нейно благо, а напротив – важното е един „определен митрополит” да обхваща постепенно властта в БПЦ и бавно и полека, но не за няколко века, да се домогне до още повече власт, пари и положение…!


Иначе, как да си обясним, че доверието в йеромонах Никанор се било „поразклатило”…ЗАЩО, заради КАКВО и най-вече КОГА се поразклати…???

За фейсбук-групата "Православни новини"

понеделник, 29 юни 2015 г.

КОГА НОВИНАТА СТАВА ПОРЪЧКА И ОБРАТНОТО…?

Тези дни разследване на една национална телевизия показа, как кметове си купуват скъпи и прескъпи автомобили на гърба на данъкоплатеца. Един от кметовете обясни, че видите ли, телевизията била поръчкова, предаването било поръчково и самият журналист бил поръчков…!

Питаме се, ами ако същата тази телевизия беше показала, как кметът дава едни 150 хил. за безработните, или за болните в общината, тогава това всичкото също ли щеше да е поръчково…?

Ами да, щеше да е. Поръчковата журналистика е заблуждение по умишлен начин, като се съобщава определена информация , в определен момент, по определен начин и по определен повод.

Медиите са често обвинявани в това, че са поръчкови. Особено актуално е това, когато но някого нещо не изнася и не му харесва, както беше в конкретния случай.

Сега и кметове си позволяват да говорят за „журналистически поръчки”. Само че, дано не забравят, че както те имат право да съдят журналисти, че са написали нещо, което е невярно, или неточно, или пък непълно, така и журналистите имаме права и също можем да водим дела за клевета.

Как така свободно и безнаказано може да се говори, че един журналист, или предаване, та дори и цяла телевизия, са поръчкови!?

Ако за тези твърдения не бъдат предоставени доказателства, това означава, че въпросният кмет разпространява клевети, при това с ефира на национална медия!

Обвиненията трябва да се защитават! Особено през последните години, журналистите по целия свят са заплашени от това, че си „врат носа” в личното пространство. Само че в случая не говорим за „лично пространство”, защото кметът е публична личност, а средствата за скъпите автомобили не са лични, а са обществени, от нашите данъци!

Ако това е единствената причина една цяла телевизия да бъде обвинена в това, че  е „поръчкова”, това е достатъчен повод да се потърси отговорност за разпространяване на невярна информация от човека, позволил си подобна квалификация.


Или иначе казано, ако права имат обектите на журналистическите търсения, а те разбира се имат такива, то не по-малки права имат и самите журналисти, а и медиите. В противен случай нещо ще куца в демокрацията ни…! 

За sbj-bg.eu

сряда, 24 юни 2015 г.

ЦЪРКВАТА СЕ „ВДЕТИНЯВА”…!!!

Деца-монаси.
Снимка: Атанас Куцев, novinar.bg
Родната църква отново стана уникална с това, как само за месец един обикновен човек от мирянин стана монах, и малко след това и йеромонах, тоест, той вече е свещеник…!

Въобще, явно сме църквата на абсурдите. След като деца стават епископи (справка в епархията на един „определен митрополит”), защо пък и да не стават йеромонаси, също деца!?!?!?

Няма да открием топлата вода, ако припомним за онези, които вероятно са позабравили, че монашеството е преди всичко призвание. Човек става монах, не защото иска, а защото е повикан за това. Повикването не е от местната църква, нито пък от епископа, или дори и патриарха, повикването е вътрешно, духовно усещане за такъв подвиг.

Едно дете все още не е укрепнало физически, а какво да говорим духовно, за да може да понесе трудността на един такъв подвиг, който изисква наистина голямо отречение от множество съблазни, които са характерни за всеки млад човек.

Ето заради това едно дете трудно може да бъде истински монах, като разбира се не изключваме и фактът, че има изключения, при това наистина добри изключения.

До кога ще ставаме за смях пред сестрите-църкви с децата ни епископи и скандалите, които се вихрят около това, че БПЦ непрекъснато, вече сякаш целенасочено, нарушава собствените си правила и Устав…!?!?!?

Последният пример е от Троян. Монах Стефан беше постриган във Видин, пък се подвизаваше в Троянския манастир, ама брат ли е на този манастир, или не, никой не знае, май. С една дума - да влезе убитият...!!!

Едва що стана монах Стефан, разбираме, че вече е станал йеромонах…! С тези темпове, до края на годината тронът на Негово Светейшество определено ще да е сериозно застрашен, още по Рождество...!

Това не е нормално, но по-лошото е, че едва ли е само един пример. Нарушават се правилата и при избор на епископи, както дори и при избор на митрополити, че и на самия патриарх имаше брожения, как да се броят гласовете, кой за кого и т.н.!

Ние сме църквата на прецедентите, защото всяко изключение автоматично се превръща в правило, което нито е нормално, нито е канонично, нито пък е морално.

Да не говорим пък за симониите…., които сякаш са си нещо свръх естествено и дори не правят вече особено впечатление…!

Не може на 19 години да си свещеник! Та на 19 години човек все още си е дете! Може и да има изключения, но значи ли това, че в родната ни Православна църква е пълно с изключения…, нима всички на 19 години  у нас са полугении, че са готови да стават свещеници…само на 19 години…!?

Ако това е нормално за други монаси, от други вероизповедния, то значи ли, че трябва да черпим челен опит дори и в щуротиите им…?

С цялото ми уважение към избора на човек да стане монах, не мога да приема, че толкова бързо трябва да се издига „в кариерата”, защото монашеството не е професия, а призвание….при него няма работно време  - от 9 до 5 и после си пак мирянин, не, не е така…! Монашеството е за цял живот, явно, или тайно, то е вътрешен устрем, който изисква зрялост,…за да е истинско, за да е пълноценно, за да е Боговдъхновено отдаването…!

За фейсбук-групата "Православни новини"

ИСТЕРИЯТА С ЙОГА ПРОДЪЛЖАВА, НО ЗАЩО…?!?!?!

„Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия прие извънредно Обръщение до клира, православните миряни и държавните институции, по повод включването на въпроси, свързани с нетрадиционни религиозни учения в държавните зрелостни изпити”. Това се казва в съобщение от Синода.

Честно да си кажа, леко взе да ми писва темата за йога и поради това искам да споделя с Вас следното:

В живота ми до момента, а аз съм на 41 години, съм се запознавал само с един човек, практикуващ йога. Това е братовчед на баща ми.

Разбира се, че не приемам това религиозно учение, защото съм православен християнин, разбира се, че не одобрявам включването на въпроси за йога в държавните зрелостни изпити. Само че, това ли са най-големите проблеми на БПЦ днес..!?

Да, разбирам, че това е опасно, разбирам, че настъпва едно чуждо религиозно учение, но всъщност, къде настъпва…!? Нима опасността е толкова голяма….? Пак питам, това ли е най-наболелият проблем пред БПЦ днес…???

Тече лятна сесия на Синода, какво решиха по прословутото писмо, в което хора от Орешак се оплакват от игумена на Троянския манастир? Оклеветява ли това писмо Светоловчанския владика Гавриил, или не? Има висящи решения за монаси в БПЦ, какво се прави по техните казуси? Говори се, че митрополит Йосиф е бил при Вселенския патриарх тези дни, какво е правил там той? Дали пък не е отишъл при него, за да умие очите ни пред Вселенска патриаршия, защото, както твърдят някои, сме на прага на нова схизма? Вярно ли е това, или някой манипулира общественото мнение?

Каква е позицията на Синода за предстоящите разделения на епархии, ще има ли такова нещо, както бяха коментирали епархийските ни митрополити преди време? Има крещяща нужда от нови епископи, ще има ли такива? Ако да, кои ще са те и кога ще стане това? Какво стана с Вероучението, министърът на образованието отказа съдействие, но Църквата отказа ли се…?

Това са само част от въпросите, които са актуални пред БПЦ днес. Йогата наистина е притеснително нещо, но е много далеч от някаква драстична опасност пред православното ни битие.

Да, трябва да имаме позиция по това, защото не е редно да се налагат въпроси за йога в държавните зрелостни изпити, все пак, това наистина е чуждо освен философско, но и религиозно учение, което няма нищо общо с Православието, което ни е исконно по историческа традиция.

Но не трябва ли първо Синодът да реши наболелите проблеми на ДЕНЯ, а след това да се захваща с вятърни мелници, макар и те да не се са съвсем мираж…!?!?!?

И пак казвам, аз лично познавам само един йога, който е напълно безобиден и работи в един столичен хипермаркет. Едва ли йогите в България са толкова много и опасни, че реално да застрашат религиозната ни сигурност!


НЕКА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ…, БДИТЕЛНИ, НО ВСЕ ПАК - РЕАЛИСТИ…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

АНОНИМНОСТ И ОТГОВОРНОСТ – ПРОБЛЕМНИЯТ БАЛАНС НА ФОРУМИТЕ

Инкриминират форумите на онлайн-медиите и обикновените сйтове. Вече се появиха коментари, че това е начин да сеограничат така наречените „тролове”. Дори се иронизира фактът, че вероятно ще скочат защитниците на свободата на словото…! 

Ами да, точно така става, защото свободата на словото наистина ще се ограничи и ето примерите за това:

Какъв всъщност е проблемът с форумитена онлайн-медите?! Повечето онлайн-медии и обикновени сайтове създават така нареченото „контролирано коментиране”. Всеки форумец трябва да се регистрира. До сега регистрациите бяха проформа. Пишеш фалшив мейл и регистрацията е реална. Това, което трябва да се промени е, да се създаде форма за реална регистрация. Човек да посочва реален мейл, на който да получава ключ, посредством който да осъществява логването си във форума на даден сайт. Така ще се контролира, кой пише. Във всеки един момент по реалния мейл и IP-адресът ще е ясно, кой стои зад даден пост.

Това е най-обикновеният начин за контрол, при това без да се влиза в амплоато на „big brother!

Кому е нужно да ограничава писането във форумите? Ами понякога именно във форума под дадена статия се сдържа много повече интересна и важна информация, отколкото в самата статия! Защо да ограничаваме форума, когато той е възможност на уникална читателска активност!?

Отделен е въпросът, че хейтването вече е сякаш национална черта и българина, но и не само на него, предпочита се писането на небивалици и обиди, защото това остава анонимно.

Една реална регистрация може да промени това, защото всеки ще знае, че е откриваем и носи отговорност за онова, което е написал някъде.

Разбира се, че трябва да има контрол. Разбира се, че всеки трябва да носи отговорност за онова, което тиражира по един или друг начин. Опасността обаче е да не се получи лов на вещици. Ако се забранят форумите, защото това ще стане, ако отговорността за писаното в тях падне изцяло върху онлай-медиите и сайтовете, това ще доведе до реално ограничаване на свободата на словото. Читателите и потребителите няма да имат физическа възможност да се изразяват под статиите! Е, това ако не е ограничаване на свободата на словото, какво друго може да е…!?!?!?

Не физическият достъп до коментари трябва да се атакува, а – анонимността в коментирането! Там е заровено кучето! Колкото по-малко анонимност се акумулира, толкова повече отговорност ще се проявява! Дори и това да ни звучи лозунгативно, поне със сигурност е истина, при това проверена истина.

Както обикновено, нито откриваме топлата вода, още по-малко пък тока…, но това не ни пречи да продължаваме да се опитваме…! 

За http://www.sbj-bg.eu/

понеделник, 22 юни 2015 г.

ЕДИН СЕМИНАРИСТ И МОЖЕ БИ МОНАХ ЗА ВЯРАТА, БЪДЕЩЕТО И ОЩЕ НЕЩО

Александър Иванов e на 16 години и е от Карнобат. Учи в Пловдивската духовна семинария! Баща му е свещеник в Карнобат а майка му – учителка.

-         Александър как реши да запишеш  Духовната семинария и кой те насочи?

-         Баща ми ме насочи натам!

-         А как ти се стори семинарията и хората там  преди и след като постъпи в това училище?

-         Когато татко ми сподели, че има желанието да ме прати там, аз реагирах малко учудено, защото ми стана странно, как е съгласен да ме пусне сам във Пловдив. Първоначално не се съгласих, представях си семинарията като някакъв ад с много строг режим! Но си казах, че щом е Духовно училище няма да сбъркам. Помислих и му съобщих моето съгласие. Първата седмица ми беше доста чуждо мястото и не предполагах, на колко неща ще ме научи животът тук. Всеки е готов да помогне на другите по всякакъв начин. Видях се и с ректора на семинарията – един човек и духовник, с богат житейски опит, гостоприемен и готов да отдаде душата си за своите ученици! Тази година съм 3-ти курс във класът на Г-н Кяйчев, също доста отдаден човек!
 Радвам се, че съм тук, и призовавам всеки, който иска да вкуси красотата на семинарския живот да постъпи в Пловдивска духовна семинария! Няма да сбърка, а напротив – ще види, как красотата му ще го плени, ще бъде най-добре подготвен за служител на светата ни църква и най-важното е, че при въпрос от рода на „В кого вярваш и кой е той”, ще може да отговори!

-         На какво те учи семинарският живот?

-         Разбира се, нашият живот в семинарията е предимно учене, но не само.  Тук се научаваш да живееш пълноценно и разумно! В семинарията си далеч от родителите си – липсват ти седмица-две докато не свикнеш с новите хора, именно тогава се учиш да се справяш сам с трудностите в живота, за да бъдеш изграден човек и ревностен християнин.

-         Какво е за теб да си християнин?

-         Да обичаш Бога и творенията Му със цялото си сърце и душа, да се стараеш да не Го оскърбяваш, да опазваш заповедите Му и да ходиш по стъпките Му.

-        -         Как трябва да се молим, ти как се молиш?

-         На един остров живеели трима стари отшелници. Те били изпълнени с такава простота, че единствената молитва, която използвали, била: „Ние сме трима, трима си Ти – Господи, помилуй ни!“ С тази наивна молитва те извършвали велики чудеса. Както желаем да бъдем през време на молитва, така трябва да подготвим себе си преди това; и това, което не искаме да се промъква в нас, докато се молим, него трябва да изгоним от тайните кътчета на сърцето.

-         Какво мислиш за въвеждането на Вероучение като учебен предмет в светските училища?

-         Стига да се споменат думите на Св. Иоан Златоуст, който казва така: Не е ли безразсъдно да учим децата на изкуства, да ги пращаме в училище, нищо да не жалим за тяхното образование - а за тяхното възпитание в Господните поучения и наставления да не се грижим?

-         Ще последваш ли баща ти като свещеник?

-         Бих го последвал в духовния живот, но не като свещеник! Решил съм твърдо да стана монах!

-         Какво представлява монашеският живот за теб?

-         Монашеският живот е нещо велико, много велико! Той е величествен, възвишен, божествен, поетичен; той е изключителен живот. Монахът може да се намира на земята, а в същото време пътува със звездите по безкрая. Мислено си представя и преживява Бога и небето. Живее изключителен живот. Този живот се нарича ангелски и е ангелски живот. Наистина е такъв. Но за да може монахът да живее правилно този живот, той трябва да има монашеско съзнание. 



  За фейсбук-групата "Православни новини"

четвъртък, 18 юни 2015 г.

ЖИТЕЛИ НА СЕЛО ОРЕШАК СРЕЩУ ИГУМЕНА НА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР – РУНД ПОРЕДЕН…!

Снимка: pravoslavieto.com
Получихме писмо от наш читател. То е подписано, но читателят ни моли да не огласяваме името му. Решихме да запазим и името, и пола му. Обяснението за това, читателят ни да иска пълна анонимност е  страх от игумена на Троянския манастир, Велички епископ Сионий.

“Доколкото знам има три писма, пратени от жителите на село Орешак до Синода, но - глас в пустиня.То не бе духова музика през пости, то не бе целувки по механите, то не бе пикаене по басейна на село Чифлик и колко още, не ми се говори. Може би в Синода ще се стреснат, ако извикаме Господарите на ефира или пък изпратим снимки и клип в някоя телевизия или го пуснем в интернет”, ни пише читателят, който очевидно не пише само и единствено от свое име, а от името на група хора, която има отношение към Троянския манастир и случващото се в него.

“Надявахме се на тази си сесия /на Светия Синод…бел. ред./ да го сменят /игумена на манастира Велички епископ Сионий..бел. ред./, но пак ще кажа, ще се направят че няма пропблеми, в селото се приказва че давал пари на владиката на Ловеч да си  мълчи и да го защитава в синода, като го питат дали знае или е чул нещо относно епископ Сионий”, се казва още в писмото на нашия читател.

Твърди се още, че това писмо е изпратено имено до “Православни новини”, защото “видях в интернет, че защитавате каузата - Троянски манастир”.

“В манастира няма монаси,…”, се казва още в писмото.

Нашият читател ни е изпратил оригиналното писмо, което е изпратено до Светия Синод на БПЦ-БП – патриарх Неофит и епархийските митрополити още на 25 май 2015 г. Ето и пълният текст, като спестяваме само името на читателя ни, както изрично сме помолени:

“До Негово Светейшество
Патриарх Неофит –Председател на Св. Синод - София
и с копие до митрополитите на Синода

Ваше Светейшество,

От името на  жителите на село Орешак, Троянско -  се обръщам към Вас със следното, както и от свое име, а именно: имаме оплакване спрямо сегашния игумен на манастира ни – епископ Сионий, който постоянно всяка вечер е пиян, ходи по кръчмите на селото, чухме че за целувка в механата „ Горски кът„ давал на сервитьора по 100 лв, а това е било 3 целувки за 1 вечер, готвачките от гишето гледали и после цялото село знае това. Ами в друга кръчма пък псувал и викал по персонала, след като изпиел доста ракия и кана червено вино.

Известно е, че в село Чифлик се изпикал в басейна на хотела, а като му направили бележка, той им казал че така им свети водата на басейна. И друго има, как може да е такъв игумена тук, дето е и погребан дядо Максима, нашият любим патриарх, точно под носа му да става това. Също така и на Игнажден / духова музика на портата /, а на Лазаровден имаше дори и хоро.Търпяхме, ама това не се трае вече. Ние знаем, за какво бе махнат от семинарията.

Изгони всичките монаси от тук и до сега няма нито един нов брат, ние сме свикнали с монасите, които бяха наши свещеници. Почти никои от двете села вече не ходи на служба в манастира, понеже службата е много орязана и съкратена.Църквата там е наша енорийска. Владиката на Ловеч, не знае ли, какво става тук или си затваря очите нарочно. Същият игумен публично демонстира крайно неприемливо, аморално поведение. Чудим се няма ли толкова други хора за тук...

Надяваме се на Вашата помощ. Ако Вие не вземете нужните мерки, този да се махне от тук, който опропастява манастира духовно и стопански, то ще се обърнем към медийте за това”.
Следва дата и подпис, с име, като се уточнява, че се подписва само един човек, защото другите се страхуват от репресии!

Питаме, това ли е писмото, което е било получено в Светия Синод на БПЦ-БП и което уж е било обект на разговори по време на заседанията от лятната сесия? Ако е това, разгледано ли е обстойно то и направена ли е проверка по подадените сигнали? Дори и да не е било входирано в канцеларията на Синода по правилния начин, не е ли по-важно, какво съдържа това писмо, а не как е входирано в администрацията?

И накрая, до кога отговорните фактори – митрополитите и целия Синод ще си затварят очите за безчинствата, които се случват в Троянския манастир??? Ако няма такива, тогава защо получаваме такива писма, ако тези хора лъжат, тогава защо се страхуват от репресии? Нормално ли е миряни да изпитват страх от духовниците си? Ако не, тогава защо има страх? Защо има дори повод за страх? До кога…, Ваше Светейшество…?

За фейсбук-групата "Православни новини"

понеделник, 15 юни 2015 г.

ЗА МЕДИИТЕ И МОДИТЕ…

Медиите, освен основната им задача – да информират, формулират още едно неизменно свое предимство – да създават модните тенденции. Неизбежно е да се подражава на политици, актьори, публични личности от всякакво естество и калибър.

Нормално е, защото това са хората, които стоят на екран, те са тези, които създават стандарти и налагат линии на поведенчески стереотипи.

Нека са приведем няколко примера от не толкова далечното минало. Прическите на съпругите на партийните лидери винаги са били еталон и са били дублирани в обществото, защото те са създавали модели. Така е и с известните телевизионни водещи от онова време, сред които са легендарните Анахид Цонева, Мария Янакиева, Мария Тролева…Това са стандарти, еталони, които се копират.

Така е и днес, защото медиите постулират популярност, която се мултиплицира и това е по-скоро правило, отколкото изключение. Силиконът превзе екрана от преди няколко години. С все по-високата му достъпност, той се превърна в кич и въпреки това популярността му не отстъпва пред здравия разум, защото това е актуалното на деня.

Така се появиха и модите на облеклото, тип „магистрална превъзходна”, което се оказа еталон за подражание на някои от изпълнителките в един определен жанр в музиката. По този повод се появиха особено оригинални, но преди всичко очаквани коментари, които казваха, че човек възприема първо с очите, а след това с ушите.

В един определен етап се оказа, че екранът ни предоставя единствено и само визия, а качественият звук е желателен екстеншън към силиконовата преизобилност.

Изкуствеността се превръща модел, защото някой я налага. В този смисъл, естественото състояние се превръща в недостатък и това докарва на много зрители в различните публики, депресии. Не всеки може да е слаб, не всеки може да има тези природни дадености, които имат един, или двама, или трима. Подражанието е мъчение, което приема епидемиологични размери, когато се мултиплицира медийно.


Ето защо, колкото по-естествено е едно нещо и в модата, и в общите визии, толкова по-истинско е то, дори и да не е съвършено, защото самото съвършенство е Богохулство на злободневието. 

За sbj-bg.eu

КРАЯТ НА СВЕТА – МЕДИЙНА СЕНЗАЦИЯ ИЛИ ОПИТ ЗА ЗВЕЗДЕН МИГ

Някакъв пастор на име Родригес получил „послание от Бога”, според което, астероид щял да падне край Пуерто Рико през септември 2015 г. Според прогнозата, апокалипсисът щял да предизвика земетресения и цунами. Цялото изнточно крайбрежие щяло да бъде заличено, а сериозни щети щели да понесат двете Америки.

Космическата агенция на САЩ - НАСА се принуди да излезе със специално съобщение, в което изтъква, че понастоящем не съществува никаква астероидна заплаха за Земята.

Това е поредната заплаха за цивилизацията ни, според която видът ни изчезва. Проблемът е че това са преди всичко медийни фишеци. Подобно нещо се случи преди години и у нас, когато един „гадател” хвърли в паника почти цяла Южна България, като „пророкува” силно земетресение, което щеше да удари Хасковско. Масово хора тогава спаха по колите си, за да не пострадат.

Известно е и прословутото „пророчество”, което беше подкрепено от световноизвестен моден дизайнер през 1999 г. Тогава краят на света се обвързваше и със слънчево затъмение. Винаги подобни пророчества се свързват със значими природни явления, като затъмнението. Краят на света се чакаше и с края на календара на маите, през декември 2012 г.

А медиите, медиите, като всеядни същества, разбира се отразяват подобни „поличби”, защото това им е работата, да отразяват всичко онова, което се случва в обществото. От тук нататък, злоупотребите не са от страната на медиите, а от страната на онези, които ги използват. Така например, за „пророчествата” за Южна България се водиха дела. Делата обаче не бяха срещу медии, а срещу онзи/онези, който/които си позволяват да внушават апокалиптични прогнози.

Всъщност, медиите, в качеството им на обществени посредници и основни източници на информация, често стават неволен проводник на подобни явления, защото в процеса на информиране на гражданското общество, регламентите понякога атрофират. Случва се така, че подаването на актуална информация се явява тотална дезинформация, а отговорността трябва да се носи от първоизточника, а не от ретранслатора.

Колко пъти краищата на света настъпваха!? Дали хората наистина продължават да вярват в „прогнозите” на псевдопророци и мними „гадатели”!?

Явно все още е така, защото „пророците” не просто не намаляват, дори напротив – увеличават се. Медийността им става все по-голяма, защото съвременният свят на информацията няма как да остане встрани от злободневното,  а и не трябва.

Така всеки нов „Йоан Богослов” става автор на едно ново „Откровение” и получава своя звезден медиен миг, проблясва като свръхнова и бързо залязва, а медиите калкулират броя на краищата на света.


Лошото е, че това един ден може да ни изиграе лоша шега и когато наистина имаме нужда от актуална информация, тогава да не я приемем на сериозно на принципа на лъжливото овчарче…!

За sbj-bg.eu

петък, 12 юни 2015 г.

СИНОДЪТ СВЪРШИ И СЕ УМЪЛЧА КАТО…!

Заседанията на Светия ни Синод били свършили още в четвъртък! Е, хубаво де, нали има юнска сесия, нали тя се провежда през юни, че други години е минавала и в юли даже, когато има уж повече работа за вършене…!?!?!?

В същото време в официалния сайт на БПЦ четем заглавия от сорта: „При голям интерес премина вечерта, посветена на св. Серафим Петроградски” или пък: „ОТКРИВАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ на православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ”.

Хубаво, благодарим за това, че ни държите информирани за такива изключителни събития за родното Православие, но все пак….!
Ако наистина са завършили заседанията на Синода, какви решения бяха взети, какви въпроси бяха разглеждани, до какви изводи беше стигнато по важните теми…?

Говореше се за нови епископи, никой нищо не каза, говореше се за смяна на игумени на манастири – „спи градът и селяните в него”…., говореше се за нови викарни епископи, за нови епископи, за размествания по епархиите…а в официалния сайт на БПЦ – „вятър и мъгла”…!

Колеги, нормално ли е, след като са приключили заседанията на Синода, именно Вие, тези които сте най-близо до проблемите на Църквата и до самата нея като администрация, или поне така се предполага, да не ни информирате, какво са решили владиците…?

Ако са приключили заседанията, тогава значи са взети решения, е какви са те? Ако пък не са взети решения, тогава защо закриха заседанията? Щели да се съберат в края на юни, че да си закрият сесията…! Е, благодаря, ама както се казва – „айде нема нужда”!

Или пък самият Синод не е предоставил никаква информация и на собствения си официален сайт…!?

Изглежда за тези заседания, сесии и тем подобни, най-важното нещо е откриването и …уви,..закриването…!!!

Дали е така и в другите църкви не зная, но предполагам, че когато Синодът завърши заседанията си, православната общественост трябва да бъде  информирана, дори и дозирано поне за основните решения.

У нас – йок…, никой нищо не казва, разчита се, както написаха колегите от dveri.bg, на „среди, близки до Св. Синод”! Е, това ли е начинът за комуникация между Църквата и нейните пасоми, като си мълчим и не си казваме нищо едни на други, та било то поне протоколно….!?!?!?

Ами …обидно е…!

За фейсбук-групата "Православни новини"